Annelie Nordström. Foto: Fredrik Sandin Carlson
Annelie Nordström. Foto: Fredrik Sandin Carlson

Kommunal-skandalen får inte skymma behovet av en feministisk agenda för fackförbundet.  

Sveriges största fackförbund Kommunal har precis öppnat sin kongress. De organiserar dem som möjliggör att jag och andra mammor kan ha ett yrkesliv. Tack vare barnskötarna på förskolorna och undersköterskorna inom hemtjänsten har Sverige högst sysselsättningsgrad bland kvinnor i Europa.

80 procent av Kommunals medlemmar är kvinnor. Villkoren för välfärdsarbetarna sätter villkoren för hela Sveriges kvinnor. Orkar inte vårdbiträdena med sitt arbete måste familjen, läs kvinnorna, täcka upp. De beslut som Kommunal fattar de närmaste dagarna spelar roll för hela den svenska välfärden.

Det är ett i många delar stukat fackförbund som har samlats i Stockholm. Den kris som sattes igång av Aftonbladets granskning märks inte bara i översynsrapporter och ny resepolicy, utan även i bristande förtroende för ledningen bland medlemmarna. Avgående ordförande Annelie Nordström riskerar att lämna kongressen utan att ha fått ansvarsfrihet.

Som tur är verkar Kommunal ha en fortsatt krisinsikt. Samtliga tre öppna ordförandekandidater, Tobias Baudin, Veronica Lindholm och Berit Müllerström, tar krisen på stort allvar. I ett inslag i P1 morgon gav de alla  ett intryck av att de verkar förstå att hanteringen av följderna av Kommunal-skandalen måste få fortgå både under och efter kongressen.

Risken är dock att en stor del av kongressen går åt till rannsakan av ledningen. De interna utmaningarna är stora, men det går inte att bortse från Kommunals viktigaste kamp – en jämställd arbetsmarknad, och den handlar om löner, arbetstider och arbetsmiljö.

Kongressen ska under de kommande dagarna hitta en politik som gör att den trötta undersköterskan med delade turer och visstidsanställningar kan få ett drägligt arbetsliv.

Det avtal som Kommunal nyligen tecknande med Sveriges kommuner och landsting befäste en viktig princip – undersköterskor är värdediskriminerade på svensk arbetsmarknad. Det gäller fler av Kommunals medlemsgrupper som har tunga, ansvarsfyllda arbeten, men får förhållandevis låga löner.

Den mest känsliga jämställdhetsfrågan för Kommunals medlemmar är den om en helt delad föräldraförsäkring. Förbundsstyrelsen har lagt ett förslag om en sådan, men motståndet har tidigare varit stort inom förbundet. Men det är kanske den viktigaste frågan för att bryta den ojämställda arbetsmarknaden.

Kommunal lägger de närmsta dagarna grunden för vad Tobias Baudin kallar Sveriges viktigaste feministiska kamporganisation. För att kunna vara det måste Kommunal bygga vidare på sina avtalsframgångar och hitta sätt att lägga krisen bakom sig.

Välfärden behöver ett starkt Kommunal.