Makteliten drar iväg, visar LO:s rapport. En topp-vd i Sverige tjänar mer på ett år än vad arbetaren tjänar under en hel livstid. Vi lever mer och mer i skilda världar – och eliten tycks ha tappat kontakten med verkligheten.

En undersköterskas rygg ska vara stark som en superhjältes. Hon ska orka att vända tunga kroppar, att hjälpa den gamla att duscha, att klä på och av. Alltid till en minimal lön och många gånger på ett tidsschema som är en omöjlighet.

Samtidigt sitter Norwegians vd Björn Kjos i tv och gråter krokodiltårar. Han kvider om att han måste betala tio gånger mer än han tjänar i skatt – och vägrar svara på frågor om den egna förmögenheten (bara aktieinnehavet i Norwegian har ett värde på två miljarder kronor). Gissningsvis har han aldrig reflekterat över hur det är att arbeta på ett äldreboende – då skulle han förmodligen inte ha tyckt lika synd om sig själv.

Det finns gott om mäktiga vd-toppar som borde skämmas. De sitter på störst förmögenheter, tjänar mest. Men många gånger tycks de synnerligen osugna på att bidra tillbaka till samhället. Vi ser nästan dagliga exempel på hur rikedomarna tycks ha stigit dem åt huvudet.

Vi kan läsa om hur SEB har sitt bonusprogram för nyckelkunder i schweiziska UBS. En bank som gjort sig känt för hemliga konton för skatteflykt. Vi ser hur miljardärskan Sigrid Rausing undanhåller miljoner i skatt. Hur Swedbank-vd:n Michael Wolf får en lönehöjning på 6,3 miljoner kronor, medan bankkunderna i praktiken går back på att spara pengar i banken.

Kring detta borde det politiska samtalet kretsa. Det borde pratas om skatter som behöver höjas och skatteflykt som måste stoppas. Det måste regeringen inse – vår välfärd har inte råd med de här klyftorna. Tvinga tillbaka makteliten till verkligheten – för undersköterskans skull!