Statsminister Reinfeldt är en trött general. Och striden han tänker vinna är inte den kommande. Han kämpar fortfarande om att vinna valet 2010. Det står klart när han intervjuas i Dagens Nyheter på torsdagen.

Reinfeldt tycks ha fastnat i retoriken om skyddsvallar och hur Sverige ska rustas inför nästa finanskris. Men de krismoln som ruvade över Europa sommarmånaderna 2010 skrämmer inte längre några väljare.

Snarare har de senaste månaderna med all tydlighet visat att många människor längtar efter politiska visioner. Att som Reinfeldt gör avfärda investeringar – som skulle kunna användas för att bygga nya bostäder eller få svensk järnväg att fungera bättre – låser fast honom vid bilden som regeringstrött.

Under intervjun avfärdar Reinfeldt en höjning av a-kassan och menar arbetslöshetsförsäkringen har karaktären av ett bidrag. Uttalandet har redan gjort TCO:s ordförande Eva Nordmark rasande och på Twitter skriver hon: ” Reinfeldt! Arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring som löntagarna finansierar gm att avstå löneutrymme o betala medl.avg. till a-kassan.”

A-kassan har inte räknats upp på 13 år. Nu är ersättningen nere på samma nivå som försörjningsstödet och en ensamstående arbetslös har tappat 3 700 kronor i månaden jämfört med för 13 år sedan. Det skapar trögare rörlighet på arbetsmarknaden och innebär att människor känner sig otrygga.

Med den politiken blir det då inte konstigt att människor ser sig om efter alternativ. Men Fredrik Reinfeldt är inte beredd att vika en tum. Och kanske fångar det mer än något annat hur tiden sprungit ifrån regeringspartiet.

Efter åtta år med borgerligt styre är det många människor som känt av vad det innebär att vara sjuk eller arbetslös med en mycket knaper ersättning. Lägg sjunkande skolresultat, förlossningskris, knäckebröd till dagisbarn och tågstopp till det. Den gnagande oron växer sig allt starkare – och för borgerligheten ringer varningsklockorna.