Debattartiklarna på Dagens Arena kommer den här veckan delvis ha en annorlunda karaktär. I stället för våra traditionella debatterande texter ger vi plats åt personer som skriver under vinjetten #prataomdet. Texter av samma karaktär har under den gångna helgen dykt upp i flera medier och under veckan kommer det bli än fler. #prataomdet är ett samtal och en rörelse som beskriver sig själva såhär:

Ibland känns det svårt, ja nästan omöjligt, att prata om negativa sexuella upplevelser. Bemötandet kan vara kyligt eller rentav fientligt mot de som vill prata om det. Därför har många bitit sig i tungan och tvingats lägga locket på även om funderingarna fortsatt i det tysta.

I samband med ett samtal om mediabevakningen kring Assange-fallet började Johanna Koljonen twittra om de gränsdragningar, gråzoner och övertramp som förekommer i sexuella situationer. Hundratals följde Koljonens exempel på Twitter under rubriken #prataomdet, ett samtal som sedan fortsatt att utvecklas och fördjupas. Som en följd av debatten publicerar i veckan bland annat DN, Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet, City, Nyheter24, ETC, Dagens Arena, SVT Debatt och Bang, texter i ämnet. Även internationell media har plockat upp tråden, till exempel norska Dagbladet, och inom en snar framtid kommer också engelskspråkiga tidningar och bloggar att ha pratat om det.

Vi behöver ett språk för sex utan skam, vi behöver fundera kring våra egna och andras gränser. Något ska förändras. Vi ska våga #prataomdet.

Mer information om #prataomdet finns på hemsidan prataomdet.se.