Varför ses Rakhmat Akilov som terrorist, men inte Peter Mangs? Det är ämnet för det senaste avsnittet av Människor & Migration.

Efter dådet på Drottninggatan den 7 april spreds bilden av att Sverige utsatts för sitt första terrordåd och att vi nu vaknade upp till ett nytt land, men stämmer verkligen det?

I november 2010 greps Peter Mangs efter att i flera år spridit skräck i Malmö. Han dömdes slutligen för två mord och åtta mordförsök.

Den 22 oktober 2015 gick Anton Lundin Pettersson in på Kronobergsskolan i Trollhättan och dödade fyra personer och skadade ytterligare än.

Både Peter Mangs och Anton Lundin Pettersson gav sig uttalat på människor som de själva bedömda som invandrare och som de båda menade inte hörde hemma i det svenska samhället. Ändå har ingen av dem dömts för terrorbrott.

Det här avsnittet handlar om hur terrorism allt mer kopplas till migration och vilka konsekvenser det får. Avsnittet gästas av Mattias Gardell som tillsammans med Lisa Pelling och Ignacio Vita pratar om svensk terrorlagstiftning och hur den tolkas.

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.

 

Relaterad läsning:

Mattias Gardell – Raskrigaren 

Global Terrorism Database – Terrordåd i Sverige