Iranska Googoosh, Runaways och tidningen Poster är några ämnen som Anna Charlotta Gunnarsson pratar om i vår senaste podd.

Vad har kvinnor tillåtits sjunga och ha på sig? Och varför är hemska saker som ätstörningar och övergrepp inte med i boken? Hör journalisten och författaren Anna Charlotta Gunnarson, aktuell med boken Kvinnorna som formade pophistorien, i Dagens Arenas intervjupodd.

– Jag har skrivit på den här boken i fem år, men jobbat med den i 20 år, i mitt huvud. Jag hade tänkt skriva den som min första faktabok, men så fort man gör någonting som har ett prefix som handlar om kvinna eller tjej så blir man väldigt lätt ihopkopplad med det, om man just är kvinna. Så då skrev jag först en annan bok om popmusik och samhälle, Popmusik rimmar på politik, där jag med lite större penseldrag ville visa hur det gick att utläsa samhällsutveckling utifrån popmusik, berättar Anna Charlotta Gunnarson i Dagens Arenas intervjupodd.

– Och så har jag nu gjort den här boken om kvinnornas roll, för det finns så enormt många spännande historier som just handlar om hur tjejer haft det i musikindustrin; vilken typ av låtar de har kunnat göra, vilka instrument de haft med sig på scen, hur de har tvingats att se ut, hur de har valt att se ut, hur man har kunnat bilda grupper, hur man har kunnat bete sig som soloartist, producent, tekniker och så vidare. Det har jag tryckt in i en bok,

Hon berättar även att hon sparat drygt 20 kapitel.

– Där finns bland annat sånt som är oerhört deprimerande. Ätstörningar, våld, sexuella övergrepp. Eftersom Metoo kom mitt i min skrivprocess så kom detta upp till ytan ändå, jag behövde inte lyfta upp det. Så jag sparade det, och kan kanske göra en riktigt hemsk bok sen. Men nu blev det istället en blandning av det jobbiga och det skithärliga.

Under arbetet med boken överraskades Anna Charlotta Gunnarson framför allt av en sak.

– Det finns så sjukt många tjejer som gjort saker i maktposition, som har producerat och hjälpt fram andra. Det var anslående att få den här inblicken i ett kvinnligt musikuniversum som jag inte riktigt visste fanns.

I avsnittet berättar hon vidare för Dagens Arenas chefredaktör Jonas Nordling om några specifika kvinnor som spelat en viktig roll inom musiken. Du hör hela avsnittet här: