Felicia Ferreira och Susanne Sjöstedt.

Kristdemokraternas nya tuffa retorik och hatet som skolstrejkerna för klimatet vållar hos vissa vuxna. Det är ämnen som avhandlas i senaste avsnittet av Arena Tyckonomi.

Arena Tyckonomi gästas denna vecka av Felicia Ferreira, chefredaktör och ledarskribent på tidningen Dagen, och Susanne Sjöstedt, politisk redaktör för Tidningen Ångermanlands röda ledarsida som är närstående Socialdemokraterna.

Med tanke på Kristdemokraternas framgångar i opinionen under senare tid blir det en hel del fokus på partiet. Felicia Ferreira berättar att tidningen Dagen och KD i mångt och mycket delar värderingar, men att tidningens ledarsida förhåller sig kritiskt till den hårda retorik som partiet använt sig av de senaste åren.

– Genom åren har vi haft omväxlande hat och kärlek, från båda håll åt båda håll: man gläds med partiet när det går bra, men vi är också en blåslampa för att försöka få dem att göra rätt saker, säger hon.

Susanne Sjöstedt håller med om KD:s skärpta retorik och menar att partiföreträdarna försöker fånga upp missnöjda väljare från övriga allianspartier och SD.

– M upplever nog många som lite ledarlöst. Bland SD finns det nog en del som känner att »jag vill ha lite konservativ ekonomisk politik och socialpolitik, men jag vill helst slippa hela den här rassestämpeln«. Och då blinkar ju Ebba Busch Thor lite mycket med ena ögat just nu i retoriken, säger Susanne Sjöstedt.

– Att Ebba Busch Thor skriver en debattartikel om menskonst är ingen slump. Det är ju någon som har suttit på kammaren och tänkt att det där kommer trigga precis rätt personer, säger hon.

Sara Skyttedal, KD:s förstanamn inför valet till Europaparlamentet, sa i en uppmärksammad intervju med DN på frågan om hon föredrog Macron eller Orbán, att hon hade svårt att välja. »Båda är lika destruktiva. Jag vill störta båda två«, sa hon om de respektive ledarnas helt olika visioner för EU och Europa.

– Det är viktigt att läsa hela intervjun och hennes kommentarer. Men det är ingen nyhet att Sara Skyttedal uttrycker sig spetsigt. Jag misstänker jag att det hon försöker prata om är subsidiaritetsprincipen, att inte EU ska få för mycket makt. Den frågan är viktig, men tippar det över för mycket åt det nationalistiska hållet då kan det bli riskabelt, säger Felicia Ferreira om Skyttedals uttalanden.

– Det ska bli intressant att se om hon får gå helt oemotsagd från partiets sida under en hel EU-valrörelse. För det är ju inte första gången hon sticker ut hakan. Jag tycker hon har gett uttryck för en del nationalism till och med, säger Susanne Sjöstedt.

– Vilket ju skorrar väldigt falskt med Kristdemokraternas historia, om det skulle vara så, fyller Felicia Ferreira.

På frågan om Kristdemokraterna bedriver ett kulturkrig där syftet är att lyfta »symbolfrågor« som böneutrop och genusdagis för att elda massorna (Anders Lindberg, Aftonbladet 24/2 2019) instämmer båda.

– Ja, jag tror att man vill omdefiniera hur fokus ska se ut i genusfrågan och andra frågor, säger Felicia Ferreira.