Bild: Daniel Pérez Wenger

Den 27 november presenterade regeringen den överenskommelse som ska öka möjligheten för ensamkommande att få uppehållstillstånd i Sverige. Men vad innebär egentligen överenskommelsen? Det pratar Sanna Vestin, ordförande för FARR om när hon gästar senaste Människor & Migration. 

Vid presskonferensen presenterades sex krav som den ensamkommande måste uppfylla för att kunna få sitt beslut omprövat enligt regeringens förslag.

De ska ha väntat 15 månader eller längre på beslut från Migrationsverket, lämnat in sin asylansökan senast den 24 november 2015, registrerats som barn vid ankomst, studera eller ha studerat och ha för avsikt att fortsätta att studera på gymnasial nivå, fortfarande befinna sig i Sverige, och inte begått brott. Varför är det just de kraven som ställs och vilka konsekvenser får det för de ensamkommande?

I avsnittet diskuteras även de två övriga delarna av överenskommelsen – förslaget att reformera EBO, eget boende, och att inte ha någon avstämning om den tillfälliga lagen utan låta den fortsätta till 2019. Vad innebär det för asylrättsorganisationerna om den tillfälliga lagen inte utvärderas under våren?

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.