Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar.

Jo, lärare förtjänar höga löner och det är de på väg att få. Statliga satsningar som förstelärarreformen och lärarlönelyftet gör att många lärare fått ett rejält lönetillskott. Samtidigt slåss partierna om att vara det mest lärar- och skolvänliga partiet.

Lönefrågan är definitivt ett sätt att locka fler till yrket, men lönen kommer aldrig vara den avgörande faktorn så länge arbetsmiljön inte förbättras.

I våras kom Arbetsmiljöverket med nya arbetsmiljöregler, där den psykosociala arbetsmiljön uppgraderades till att vara lika viktig som den fysiska. Det tar nu Sveriges kommuner och landsting (SKL) fasta på när det gäller skolan och kommer i höst presentera råd och åtgärdsförslag för att förbättra arbetsmiljön.

Det är välbehövligt, för på många skolor är läget katastrofalt.

Andningshål, stöd mellan kollegor, riskbedömningar av hur arbetstiden ligger och hur mycket en lärare jobbar, det är några exempel på vad som kommer finnas i SKL:s material till skolorna, rapporterade Ekot i veckan.

Det är utmärkta råd. Men lärarna behöver också backning från rektor, som i sin tur behöver backning från huvudman, det vill säga kommunen eller den som driver en fristående skola. Det är alltid huvudmannen som har det yttersta ansvaret att se till att rätt förutsättningar finns för lärare och rektorer att göra ett bra jobb. Och där är bristerna stora.

2014 publicerades Skolinspektionens granskning av i princip alla skolor i landet. Kritiken mot huvudmännen var förödande, 9 av 10 höll inte måttet när det gällde kunskapsnivån för att klara att stötta rektorerna, vilket påverkar lärarnas arbete och i förlängningen elevernas utveckling och resultat.

Lägg till detta att allt fler inom skolan sjukskrivs för stress, något som påverkar verksamma lärare och rektorer, men också blivande.

Vad gör huvudmännen i sin arbetsgivarroll för att förebygga stressrelaterade sjukskrivningar och i värsta fall att lärare och rektorer säger upp sig på grund av arbetsmiljön? De här frågorna är minst lika viktiga som lönen, om inte viktigare just nu.

Arbetsmiljöverket har just nu en pågående nationell tillsynsinsats där 30 procent av landets skolor ska granskas. Det finns bland annat en gedigen checklista på förebyggande åtgärder som ska uppfyllas av huvudmännen, men gissningen är att allt för få skolor lever upp till dem i dem annat än i policydokumentform.

Skolinspektionens hot om vite till skolor vars verksamhet inte håller måttet har det senaste året mångdubblats. Det tycks vara effektivt att hota skolorna med att hosta upp mellan 100 000 och tre miljoner om inte bättring sker. Nu är det dags att även Arbetsmiljöverket börjar öka tillsynstakten och hota med vite när arbetsgivarna inte tar sitt ansvar för personalens hälsa.

Det kommer garanterat att ge effekt.