Det är hitresta romer politiker vill komma åt när de vill förbjuda tiggeri, men skulle förbudet drabba även andra? Nya avsnittet av Människor & Migration handlar om tiggeriförbud ur ett nationellt och internationellt perspektiv.

Under hösten har Vellinge kommun röstat för ett tiggeriförbud och Moderaterna och Sverigedemokraterna har båda gått ut med att de förespråkar ett nationellt tiggeriförbud. Hur ska förbudet fungera och vad vill man se för straffrättslig påföljd?

Av debatten framgår att det är de hitresta romerna som förbudet riktas mot. Men går det att förbjuda enbart dem eller kommer förbudet även slå mot svenskfödda hemlösa och frivilligorganisationer som ber om pengar?

Dessutom reder vi ut vad EU-medborgare har för rättigheter när de kommer till Sverige, samt vilka skyldigheter som deras hemländer har.

Gäst i veckans podd är Johanna Westeson, jurist och sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty, med särskilt fokus på diskriminering av romer, som pratar med Arena Idés utredningschef Lisa Pelling och kommunikationsansvariga Maja Dahl.

 

Prenumerera på podden via iTunesRSSFacebook och Twitter.