Jonas Nordling

Nu blir det fredagsmys igen. Och om samtalsämnena tryter i helgen eller du bara vill skapa lite friktion vid middagsbordet så kommer här några förslag.

För några år sedan talade jag inför en grupp gymnasielever om vikten av lokal organisering. Efter att jag talat rätt länge tog en av dem modet till sig och frågade vad lokal organisering betydde. Alltså inte vad den betyder i vardagen, utan vad själva ORDEN betydde. Den dagen var det eleverna som lärde mig mer än tvärtom.

Att lokal organisering bara är ett svårare ord för att jobba för en gemensam sak ihop med andra i din närmiljö, det är säkert mer känt hos läsaren av dessa rader. Tänker jag. Men vikten av just lokal organisering, oavsett ordval, diskuterar vi alla lite för sällan. Inte minst på arbetsmarknaden. Efter att ha pratat om saken med Almegas Stefan Koskinen i vår nya intervjupodd blir det än mer tydligt att detta egentligen är den viktigaste frågan om maktbalans i arbetslivet. Lyssna gärna på intervjun, om du inte redan gjort det.

På samma ämne visade det sig dessutom att många arbetsplatsklubbar sitter på ett rätt outnyttjat vapen redan nu, och som dessutom skulle kunna vässas med en rätt enkel justering från statsmaktens sida. Om du nu får för dig att diskutera maktbalanser på arbetsmarknaden i helgen.

Annars kanske bostadsfrågan kan locka? Den har visserligen fått förnyad aktualitet, och börjar sakteliga återfå sin rättmätiga plats på samhällets agenda. Inte minst genom inspirerande spaningar som denna om läget i Wien. Men i slutändan så handlar diskussionen om den svenska bostadsmarknaden, och framför allt problemen i bristområden, nästan alltid om den bristande rörligheten. Och det är ju logiskt utifrån att det finns rätt mycket kvadratmeter bostad per svensk genomsnittligt sett, och att bostadsytorna inte är effektivt fördelade.

En lösning som brukar diskuteras är mer marknadsinriktade hyror, då detta skulle kunna få hyresgäster i »billiga« lägenheter att flytta till mindre bostäder av kostnadsskäl. Logiskt på sätt och vis. Men med tanke på att de flesta överytorna finns bland de som bor i småhus så vore det mer logiskt att prata om kostnadsincitament gentemot detta segment. Här brukar det dock pratas mer om förslag som begränsad vinstskatt vid försäljning och liknande för att locka till rörlighet. Och visst, enklast vore väl att ta bort reavinstskatten helt vid bostadsförsäljning, då skulle samhället verkligen belöna rörlighet.

Men, i rättvisans namn, det vore mer logiskt att diskutera kostnadsincitament även för småhusägare. Åtminstone i bristregioner. Jag vet dock vilka krafter du då frigör. En gång skrev jag en belysande artikel om äldre småhusägares överytor i förhållande till samhällets totala bostadsresurser. Ingenstans i artikeln tog jag själv ställning. Jag har emellertid varken förr eller senare (och då har jag varit med om en del) fått så många och så hårda läsarreaktioner. Det mest minnesvärda epitetet som gavs mig var »Goebbels lärjunge«,  från en person som ansåg att jag lika gärna kunde föreslå gasning av alla äldre på en gång.

Så jag förstår varför denna sak inte står på topplistan hos ansvariga att diskutera med sin väljarbas. Likväl lär vi behöva göra det.

Varsågod, nu har du några brandfacklor att slänga in när verkshöjden på middagssamtalet känns hotad. Vi kommer fortsätta att bevaka samhällsutvecklingen ur ett progressivt och radikalt perspektiv. Jag hoppas att du vill fortsätta följa oss, för vi behöver din hjälp för att ständigt blir bättre. Ha en bra helg!

Jonas Nordling

Chefredaktör Dagens Arena