Den amerikanska drömmen är i kris. Dagens Arena inleder i dag en artikelserie av Kent Werne. Följ med till Detroit, där pressade bilarbetare fått lönerna halverade, och till Walmartland, där världens största företag bedriver krig mot facket.

Det fanns en dröm om ett land där den som var beredd att arbeta hårt också skulle få ett bra liv. Och efter andra världskriget gick drömmar i uppfyllelse för allt fler amerikaner. Ekonomin boomade, folk fick jobb, inkomsterna ökade på bredden.

Drivmotorn i USA:s ekonomi var industrin runt de stora sjöarna, särskilt bilindustrin i Detroit. Här förvandlades också en stor del av arbetarklassen till medelklass. Och den främsta kraften i förvandlingen var fackföreningsrörelsen. Tack vare fackets segrar på 30- och 40-talet sattes en ny standard på arbetsmarknaden.

När USA nu går till presidentval är det inte bara ekonomin som krisar, utan också den amerikanska drömmen.

Medianinkomsten har fallit i mer än ett decennium, lönerna för arbetare har pressats neråt. Stora delar av medelklassen har gjort omvända klassresor. 46 miljoner amerikaner lever numera under fattigdomsgränsen, och många fler strax däröver.

Samtidigt har de i toppen fått det mycket bättre. De senaste 30 åren har mer än hälften av tillväxten gått till den rikaste procenten, vilket har gett ett påslag på 275 procent efter skatt.

Men hur blev USA egentligen ojämlikhetens land?
En stor del av förklaringen hittar man i Detroits ruiner, i den urholkade amerikanska industrin och i Walmartiseringen av USA:s ekonomi. Liksom i fackets försvagning. Enligt en OECD-rapport är fackets medlemstapp och förlorade styrka en huvudorsak till de växande inkomstklyftorna, inte bara i USA, utan också i andra länder.

För fyra år sedan gick Barack Obama in för att ”blåsa nytt liv i den amerikanska drömmen”. ”Den politik som konsekvent har gynnat de rika och mäktiga och missgynnat vanliga amerikaner” hade nått vägs ände, sa han. Nu skulle USA:s industri stärkas, facket få nya möjligheter till organisering och medelklassen lyftas ur hålet. Men vad blev det av dessa löften? Och vad kommer hända om Obamaeran tar slut och Mitt Romney vinner valet den 6 november?

Följ med på en resa till Detroit, möt utpressade bilarbetare och kliv in på de fabriksgolv som finns kvar. Och häng med till Walmartland, där världens största företag bedriver krig mot det amerikanska facket och sparkar arbetare som försöker organisera sig. Trots det finns det folk som kämpar för sina rättigheter, som vägrar ge upp den amerikanska drömmen.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Kent Werne är nyligen utkommen med boken “Amerikansk höst – reportage från ojämlikhetens land“.

 

Bild: Linda Gren