Franska kandiidater Fillon, Le Pen, Macron, Mélenchon, Hamon

Plötsligt börjar alla telefoner ringa på restaurangen där vi sitter, några kilometer från Champs-Élysées. På plats märks stämningsskiftet omedelbart. Gårdagens terrorattack i hjärtat av Paris ger extremhögern ökade möjligheter att sätta dagordningen.

Med bara tre dagar kvar till första omgången i franska presidentvalet hände det som många fruktat: en terrorattack i huvudstaden. Attacken riskerar att tippa spelplanen ytterligare åt högerns och extremhögerns frågor, och göra det svårare för en kandidat från den splittrade vänstern att ta sig vidare till andra omgången.

Vid nio-tiden på torsdagskvällen sköt en man mot en polisbil mitt på turiststråket Champs-Élysées, i hjärtat av Paris. En polis dödades, två poliser och en förbipasserande turist skadades.

Mannen som sköt dödades av polisen. Det visade sig vara en person som var känd av polisen sedan tidigare, och det är oklart om han hade kopplingar till Daesh, som – kanske opportunistiskt – tog på sig dådet senare på kvällen.

Parisarna är luttrade, men ingen är oberörd av att människor skjuts ihjäl på öppen gata. På plats i Paris märks stämningsskiftet omedelbart. Plötsligt börjar alla telefoner ringa på restaurangen där vi sitter, några kilometer från Champs-Élysées. Är du OK? Kan du ta dig hem?

Parisarna är luttrade, men ingen är oberörd av att människor skjuts ihjäl på öppen gata.

Dådet utfördes samtidigt som samtliga kandidater i presidentvalet var samlade för en av valrörelsens höjdpunkter, den sista och kanske avgörande TV-debatten i franska statstelevisionens kanal France 2.

Terrorn riskerar att tippa spelplanen till fördel för högerkandidaten François Fillon, som tävlar med Nationella Frontens Marine Le Pen i att föreslå hårdare straff, fler fängelseplatser och tuffare tag mot terrorismen. Marine Le Pen fick chans att kommentera terrorattacken i TV:s direktsända debatt. »Människors oro för terrorismen har varit frånvarande i valrörelsen« påstod hon, och upprepade sitt krav på att utvisa inte bara terrordömda utan också personer som polisen misstänker för terroristsympatier. Le Pen vill »ge fransmännen tillbaka nyckeln till hemmet Frankrike«.

Skotten på Champs-Élysées kan avgöra första omgången i presidentvalet, för avståndet mellan kandidaterna ligger nu inom felmarginalen. Fyra kandidater har runt 20 procent var, och var och en av dem kan ta sig vidare till den andra omgången den 5 maj.

Många vänsterväljare kommer att tveka vid valbåsen på söndag. Vänsterradikala Mélenchon har överraskande klättrat i opinionsundersökningarna med hjälp av lysande tal (ibland framfört på flera platser samtidigt med hjälp av high-tech-hologram), oslagbar närvaro på sociala medier (testa dataspelet där Mélenchon jagar skattesmitare). Hans ekonomiska program inspirerar många på samma sätt som François Mitterrands gjorde i början av 1980-talet, men riskerar att krocka med verkligheten direkt efter valdagen. Och många vänsterväljare är djupt skeptiska till hans anti-europeiska hållning, Är Frexit verkligen vad EU behöver just nu? I andra extremen finns Emmanuel Macron, som är vänster när det gäller värderingsfrågor, men liberal i den ekonomiska politiken. Socialistpartiets Benoît Hamon har halkat efter i opinionsundersökningarna, och det gör att en röst på honom kan vara en bortkastad röst, hur sympatiskt hans program än verkar.

Inte konstigt kanske att den numera största franska fackliga centralorganisationen, reformistiska CFDT, inte har tagit ställning för någon enskild kandidat. När vi träffar en ledande företrädare suckar hon över det polariserade politiska klimatet. Det är problematiskt att en »allt eller inget«-vänster har bidragit till att splittra vänstern så mycket att till och med en så impopulär kandidat som högerns Fillon kan ta sig vidare till andra omgången.

Men allvarligast är att extremhögern fått möjlighet att sätta dagordningen, med hat och hets och fokus på repression. Under de sista dygnen har de fått draghjälp av terrorattacken i Paris.

Lisa Pelling är statsvetare och utredningschef på tankesmedjan Arena Idé. Hon deltar på Arenagruppens studieresa till Paris.