Bilden är från ett billäger i Nyboda, Stockholm.

Amnestys rapport från april i år, “We ask for justice”, visar att hatbrotten mot romer ökar i Europa. Sverige är inget undantag. Här har dessutom Sverigedemokraterna angripit romer som grupp med en antitiggerikampanj under valrörelsen. Det går helt i linje med Amnestys observationer.

– Alltför ofta underblåser europeiska ledare fördomarna som göder det anti-romska våldet genom att stämpla romer som asociala och ovälkomna. De fördömer de grövsta angreppen i allmänna ordalag men har varit ovilliga att erkänna omfattningen av våldet och långsamma med att vidta åtgärder för att bekämpa det. EU å sin sida har inte velat ställa medlemsstaterna till svars för den uppenbara och systematiska diskrimineringen av romer, säger John Dalhuisen, chef för Amnestys avdelning för Europa och Centralasien.

I Brottsförebyggande rådets rapport Hatbrott 2013 sammanställs en dyster statistik över antiromska brott.

  • År 2013 identifierades uppskattningsvis drygt 230 anmälningar med antiromska motiv, vilket är den högsta noterade nivån hittills för detta motiv.
  • De antiromska hatbrotten utgör sex procent av samtliga främlingsfientliga/rasistiska anmälningar 2013.
  • I jämförelse med övriga hatbrottsmotiv var andelen olaga diskriminering (15 procent) hög vid detta motiv.
  • Endast 1 procent av anmälningarna från 2012 var personuppklarade 31 mars 2014, medan 86 procent var tekniskt uppklarade. I jämförelse med övriga motiv är person- uppklaringen låg och andelen tekniskt uppklarade hög.

I Stockholm skedde fem attacker mot romer bara under en vecka i juli. I Skåne blev en kvinna utsatt för en avgasattack i augusti och en månad senare blev en annan kvinna sparkad och slagen utanför en mataffär. Listan kan göras lång.

I helgen rapporterade Aftonbladet att den romska man som skadats i en brand i Högdalen i södra Stockholm i somras, nu har avlidit. Trots att det finns hat- och hottrådar på forumet Flashback när det gäller romska tältläger, enligt Ekot, säger sig polisen varken känna till dessa eller verkar vara intresserade av att följa upp informationen.

Så vad gör då polisen? Enligt Amnestys rapport har rättsväsendet problem både med att förhindra och utreda rasistiska attacker. Rasistiska åsikter inom polisen förnekas oftare än det åtgärdas, skriver Amnesty.

I Stockholm visar fallet med branden i Högdalen att utredningen gjordes både för sent och inte tillräckligt efterforskande. Att det brann två dagar senare i ett romskt billäger togs på så litet allvar att det inte gjordes någon teknisk undersökning alls. Det konstaterades att eftersom branden var anlagd fanns inget samband med branden i Högdalen, som ännu är rubricerad som allmän vårdslöshet.

Förhoppningsvis tar alla i Sverige med makt att påverka lokalt, nationellt och internationellt sitt ansvar nu. Människor förföljs, hotas, misshandlas och får sina boplatser nedbrända. Det får vara nog nu.