Lisa Gemmel. Foto: Linus Hallgren

Debatten om lägstalönerna är på väg att fastna i en semantisk pajkastning. Det är dags att lyfta blicken och titta på konsekvenserna. 

Debatten om lägstalönerna är på god väg att kantra.

DN skriver i dag på ledarplats om ett LO som de anser har gått över den retoriska gränsen. Detta i kölvattnet av att den oberoende tidningen Arbetets politiske redaktör Martin Klepke liknat Centerpartiets förslag om sänkta ingångslöner för nyanlända vid apartheid. En liknelse som kanske var ett semantiskt övertramp.

Däremot riskerar tyckonomin att fastna i en debatt om begreppen kring sänkta löner. Det är direkt skadligt.

Vi måste klara av att lyfta blicken i skyttegravskriget och i stället prata om de långsiktiga konsekvenserna av förslagen. För där är vi på de olika sidorna av det politiska spektrat inte överens, men genom att stöta och blöta varandras idéer kommer de att bli bättre.

Debatten måste handla om det fattig-Sverige som lägre ingångslöner kommer att orsaka. Hur fattigdom är stigmatiserande och kommer att fördjupa de redan befintliga klyftorna. Och att en säkring av de redan låga ingångslönerna kommer att försätta människor i fortsatt bidragsberoende.

Vi måste prata om varför arbetsgivare i dagsläget väljer bort att anställa nyanlända, trots de subventionerade nystarts- och instegsjobben.

Och så kan DN:s, SvD:s och Expressens ledarsidor få förklara varför det är en bra idé att barn i en redan utsatt situation kommer att få föräldrar som riskerar att fastna i fattigdom, vilket kommer att bidra till försämrad hälsa hos barnen, sämre skolresultat och så vidare. Men säkert också komma med bra idéer för integrationen som kan ta oss vidare.

Men det är den debatten vi måste ha. Om vikten av investeringar i bostäder, infrastruktur och offentlig sektor så att jobb skapas och samtidigt ger ett bestående mervärde.

Utan fokus på lösningar kommer vi heller inte att kunna bidra till att förbättra de förslag som regering och opposition lägger. Jag sitter inte på alla svar, men vi behöver en diskussion bortom begreppen. Bara så kommer vi framåt.