Foto: Johan Lange / Flickr
Foto: Johan Lange / Flickr

Många har jublat över att Sverige nu avslutar det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Men inte alla. Dagens Arena listar de fyra suraste kritikerna.

Foto:  World Economic Forum / Flickr
Foto: World Economic Forum / Flickr

1. Carl Bildt, fd utrikesminister och numera ”fri företagare i framtid och fred”.

Ingen annan har pratat om och försvarat Saudiavtalet lika mycket som Carl Bildt. I en konfrontationsintervju med Ekot 2012, efter avslöjandet om vapenfabriken, upprepade Bildt ordet ”avtal” så många gånger att nån klippte ihop det till en rapplåtYoutube.

I dag är han sur. ”Det som inträffat är i alla delar olyckligt. Sverige har skadats”, skriver han på sin blogg.

Foto:  Ericsson / Flickr
Foto: Ericsson / Flickr

2. Leif Johansson, styrelseordförande i Ericsson och tidigare vd för Volvo.

Han var en av ”de 31” näringslivstoppar som gick ut stenhårtDN debatt här om veckan och varnade för att allt skulle bli dåligt (läs: de skulle förlora pengar) om Sverige slutade förse skurkstaten Saudiarabien med högteknologiska vapen.

Nu är han sur. Sveriges rykte som ”trovärdig avtalsslutande partner” har ”fått sig en rejäl knäck”, säger han till Sveriges radio.

P M NilssonDIS nya medarbetare

3. PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens industri.

PM Nilsson tycker att Margot Wallström börjar bli ett ”problem för regeringen” eftersom Arabförbundet blev sur på henne när hon kritiserade MR-brott i Saudiarabien. När vi nu inte längre ska skicka vapen till den brutala diktaturen uttalar sig PM Nilsson alarmistiskt om att ”tusentals jobb” hotas i försvarsindustrin.

Han är med andra ord sur.

Foto: Riksdagen
Foto: Riksdagen

4. Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiska talesperson.

När alliansen förlängde det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien år 2010 var Moderaterna drivande. Nu när avtalet sägs upp säger Hans Wallmark att den ”röriga” processen kommer att skada Sveriges export.

Han är alltså inte heller glad.