Lisa Gemmel. Foto: Linus Hallgren

Genom ett snabbt regeringsbeslut kan Sverige, genom ID-kontroller, bli ett stängt land. Lika snabbt går det att tappa ett förtroende.

Det är en tung dag. Mot i princip alla tillfrågades inrådan fattade riksdagen i dag beslut om möjlighet att införa krav på ID-kontroller.

Med Sverigedemokraternas stöd fick regeringen igenom sin politik.

Centerpartiet, Vänsterpartiet och en miljöpartist röstade emot förslaget. Övriga partier röstade för en något mildare variant av regeringens proposition.

Slutsatsen är att en majoritet i Sveriges riksdag anser att ID-kontroller på bussar, tåg och båtar är en bra idé. Majoriteten i Sveriges riksdag tycker att regeringens redan undermåligt restriktiva asylpolitik, behöver göras ännu lite sämre.

I nöden prövas vännen. Regeringen har under hösten verkligen prövats. Trots att Stefan Löfven stoltserar med att regeringen snart levererat 97 av 105 vallöften från Socialdemokraternas valmanifest, är det hanteringen av flyktingkrisen där regeringen visat färg.

Från socialdemokrater har det under hela hösten hörts att ”något måste göras”. Och det må så vara. Men att gå från att prata om medmänsklighet och att hjälpas åt, till att inte låta familjer återförenas på några få månader är mer än ”att göra något”.

Genom ett snabbt regeringsbeslut kan Sverige, genom ID-kontroller, bli ett stängt land. Lika snabbt går det att tappa ett förtroende.

Det vi ser nu är inte en flyktingkris. Det är en förtroendekris, gentemot politikens förmåga i allmänhet och regeringens i synnerhet. Infriade vallöften kommer inte att rädda någon.