När jag studerade europeisk politik vid The Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS) fick vi lära oss en enkel tumregel. Vill du förstå vad som händer i Europa? Börjar med att analysera ”the big four” (Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Italien).

Det här var över tio år sedan, och kanske har de en enklare tumregel i dag. Vill du förstå vad som händer i Europa? Börja med att analysera Europas maskinrum (Tyskland).

Innan min långa föräldraledighet – jag gjorde min första arbetsdag sedan i maj i går – hade jag förmånen att jobba regelbundet i Berlin med att magasin som heter Fresh Thinking. Mina besök i Tyskland korrigerade den anglosaxiska världsbild som många av oss har. Tyskland är – naturligtvis – ett stort land med många olika ”delstater” (länder) som i sig är värda att studera närmare. Det politiska livet är ypperligt intressant, ekonomin dynamisk, kulturlivet välmående, maten bättre än ryktet, ölen lika bra som ryktet.

Många av de möten som jag hade i Tyskland gav samma känsla som jag ofta får under möten i London och i Washington DC: Det här är ett stort land, de som jag träffar på det här mötet riktigt duktiga, här finns saker att lära.

Tack vare Arenagruppens samarbete med The Nordic Office of the Friedrich Ebert Foundation i Stockholm kan vi med jämna mellanrum arrangera möten som ger en fördjupad bild av läget i Tyskland. I dag hade vi ett morgonseminarium med en gammal vän till Arenagruppen: Tobias Dürr. Tobias är statsvetare och författare samt grundare och styrelseledamot av tankesmedjan Das Progressive Zentrum i Berlin. En sådan mångsysslare är naturligtvis även redaktör för den politiska tidskriften Die Berliner Republik.

Under seminariet – som leddes av Håkan A Bengtsson (till höger) och kommenterades av Lisa Pelling (till vänster) – berättade Tobias (i mitten) öppenhjärtigt om SPD:s dåliga utgångsläge inför det senaste valet som nästan gav Angela Merkel egen majoritet – och om SPD:s i många avseenden svaga valkampanj. Men Dürr talade också om det ”under” som innebar att SPD inte föll ihop i fraktions- och personstrider efter valet. Partiet tog sig samman, genomförde koalitionsförhandlingar med Merkels CDU som ur SPD:s perspektiv blev riktigt lyckade.

Är du intresserad av Tobias Dürrs analys? Tack vare Dagens Arenas samarbete med Arena Idé och The Nordic Office of the FES kommer vi mycket snart publicera ett redigerat sammandrag av Tobias inledningsanförande (på engelska).

Håll utkik på sajten om du vill följa tumregeln som säger att en inblick i tysk politik är en bra början för att hålla koll på vad som händer i Europa.