Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

I spåren av nittiotalskrisen togs beslut som sedan ångrats. Tänk om 90-talet kunde ringa och hämta tillbaka dem.

1997 var Göran Persson stolt. Han hade fått igenom överskottsmålet, det vill säga ett överskott på en procent av BNP under en konjunkturcykel. Idag är målet öppet byte. Till kritikerna hör förutom upphovsmannen själv Annika Winsth, Klas Eklund, Karl-Petter Thorwaldsson, Kristina PerssonLars Calmfors, Assar Lindbeck och Stefan Carlén.

1999 fick Riksbanken självständighet och ett enda mål: inflation på två procent. När banken efter finanskrisen 2008 gav upp målet och i stället fokuserade på bostadsmarknaden, så hade politikerna inga verktyg att rätta till det. I dag är det många som önskar att den demokratiska styrningen av Riksbanken kunde öka så att banken slutade fungera som ”en stat i staten”.

Sveriges investeringsbudget slogs ihop med driftsbudgeten redan 1976, men får vara med på 90-talslistan eftersom den osar av samma misstro mot politiken. Det var ekonominestorn Assar Lindbeck som tyckte att det fuskades för mycket annars. Idén att man inte kan skriva av större investeringar under en längre tid, utan måste behandla dem som en kostnad (samtidigt som man alltså har ett överskottsmål) har lett till ett investeringsskuld på 300 miljarder, enligt Svenskt Näringsliv.

Behöver det påpekas att upphovsmannen Assar Lindbeck idag är kritisk till sin egen idé?