Bild: Peter Knutsson
Bild: Peter Knutsson

De 1,5 miljarder kronor som försvinner till staten i form av en extra avgift för att vi har ungdomar anställda kommer varken de anställda eller företagen till godo, skriver Eva Östling, i en replik.

Att hålla samman kostnader och inkomster är förutsättningen för att kunna driva ett företag. Tyvärr vittnar förbundsordförande Therese Guovelins inledande fråga om ”att sänkta kostnader eller bättre arbetsvillkor är vägen framåt?” på att hon inte förstår vad det innebär att driva ett företag.

Hotell- och restaurangfacket har ställt sig bakom att regeringen dubblerar arbetsgivaravgiften för unga vilket kommer att drabba vår bransch extra hårt då vi har många unga anställda.

De 1,5 miljarder kronor som försvinner till staten i form av en extra avgift för att vi har ungdomar anställda kommer tyvärr varken de anställda eller företagen till godo. Anser Guovelin att de höjda kostnaderna för att ha unga anställda ger bättre arbetsvillkor?

En av de svåraste politiska frågorna är lösningen på hur fler ungdomar ska komma in på arbetsmarknaden och få sitt första jobb. I det läge som politikerna beskriver som mer eller mindre akut beskriver HRF:s ordförande Therese Guovelin besöksnäringen som ”en ungdomsdominerad bransch och det är en alarmerande utveckling.”

Jag tycker det är en förvånande inställning då Guovelin är fackföreningsordförande för ett av de förbund som har störst potential att rekrytera nya medlemmar bland unga. Vill HRF inte se fler ungdomar som medlemmar? Jag kan med stolthet säga att hotell- och restaurangbranschen genererade 5 000 nya helårsjobb under 2014 och många ungdomar fick genom dessa sitt första jobb och en fot in på arbetsmarknaden.

Läget för år 2015 är tyvärr inte lika bra då regeringen dubblerar arbetsgivaravgiften för unga och vart sjunde jobb hotas av dessa kostnadsökningar. Tyvärr kanske vi kommer att se färre ungdomar i vår bransch under året som kommer och det kan knappast varken HRF eller regeringen vara nöjd med.

Vistas stämma berättade vi om aktiviteter under det kommande åren inom Visita. Vi berättade bland annat om vår rekryteringskampanj för att värva nya medlemmar, vi berättade om e-learningsatsningar för att nå företag och anställda som inte kan ta sig till våra utbildningar i till exempel personalfrågor.

Utbildningar som är textade på svenska vid utgåvan men som kommer att textas på andra språk, så att vi kan nå företagare och anställda som ännu inte talar svenska. Vi berättade om vår rekryteringsfilm på bio för att locka fler att läsa på våra utbildningar, vi talade om vårt gemensamma arbete med valideringen och hur det verktyget skulle kunna användas på många fler områden till exempel för validering av asylsökandes yrkeskunskaper för att snabbare komma in på arbetsmarknaden, för att kunna validera yrkeslärarnas kunskaper och att dessa är så uppdaterade att utbildningarna blir lockande och leder till arbete direkt efter slutförd utbildning.

Jag oroar mig för att HRF fortsätter att svartmåla alla företag i vår näring. Det gynnar inte rekryteringsmöjligheterna och stabiliteten i vår näring. HRF skulle kunna visa att det finns skillnader på företag och företag. Medlemmar i Visita har tagit steget att vilja följa Visitas etiska regler, ha kollektivavtal och följa regler och lagar på arbetsmarknaden. Detta borde uppskattas av HRF.

Branschen behöver kompetent personal som stannar. Tyvärr söker för få gymnasielever till de utbildningar som leder fram till de kvalificerade jobben som kräver utbildning, till exempel till kock. Att lära upp ny personal tar tid för företagen och kostar pengar.

Från arbetsgivarsidan lägger vi ner både tid och resurser på att höja statusen på dessa yrken. Många arbetsgivare har en långsiktig plan att vända personalomsättningen – detta både för att skapa en bättre arbetsplats och för att hög personalomsättning kostar pengar.

Nu rycker regeringen bort 1,5 miljarder kronor från besöksnäringen genom att dubblera arbetsgivaravgifterna för unga. Detta kommer inte leda till fler jobb eller längre anställningar. Jag skulle önska att Therese Guovelin tryckte på regeringen att vi behöver fler riktiga jobb i stället för traineeplatser.

Eva Östling, vd Visita