Bild: stock.XCHNG

Carl Bildt är en riktig lustigkurre. Varje gång jag ser honom tänker jag att han för jämnan borde ha en liten clownhatt på den allt tunnare skulten. För allt han säger är ju snart ett stort skämt. Han driver hela tiden med sig själv och politiken, han skämtar med svenska folket.

Som det här med försvaret. Där har ju ÖB sagt att han är mer osäker om vårt läge än tidigare, och att detta skiljer sig från vad försvarsberedningen sagt. En sur försvarsminister, Sven Tolgfors, har bekräftat: ÖB gör en annan analys än politikerna. Alla har vi sett dem säga så, med egna ögon samt hört dem säga så, med egna öron.

Men då dyker han med clownhatten upp i Rapport i TV och säger
att  "det inte på något sätt " finns några skillnader mellan ÖB och politikerna: "Det är klart att man kan ägna sig åt att ta ut satsdelar i olika dokument".

Jag låg dubbel i TV-soffan av garv när jag hörde detta: "Ta ut satsdelar". Vad får han allt ifrån? Det är en stor komiker vi här ser i aktion.

Men kan man verkligen halvera försvaret i ett läge, med ett ökat ryskt hot? "Man kan inte hålla på att reglera upp och ner, beroende på vad man läst i tidningarna en viss dag eller när man blivit upphetsad över något visst", svarar han i Ekot.

Det är en härlig, bitande ironi som skämtaren Bildt här serverar oss. För var det inte just upphetsad över något visst som han själv var på 80-talet, när han med hjälp av ett påstått sovjetiskt u-båtshot lyckades pressa upp marinens budget med några miljoner? Han med clownhatten hade då hjälp i sina upptåg av Ulf Adelsohn, som förklarade att sovjetiska u-båtskaptener äter frukost i den svenska skärgården. Det var ju verkligen kul sagt.

Sedan dess har "bevisen", som påståtts finnas för att sovjetiska u-båtar fanns i svenska skärgården, ett efter ett smulats sönder. FRA hade ingen radiotrafik som kunde visa att det funnits u-båtar, trots att det sagts så. Många påstådda u-båtljud kunde avföras som minkar eller stim av fiskar. Återstod "typljudet", Bildts själva trumfkort. I måndags kunde Totalförsvarets Forskningsanstalt (FOI) med ny teknik visa, att det sannolikt rör sig om motorljud från taxibåten Amalia.

Hur skulle han med clownhatten få till ett bra skämt om detta? Skulle han säga till svenska folket, som man säger på barnkalasen: "Lurad!!" Det kunde han mycket väl ha gjort.  Men istället, när han står där helt naken, utan ens ett typljud att skyla sig med, bloggar han om att man måste se till "helheten". Vilken helhet? Helheten är ju att han är naken! Landets främsta stå-upp-komiker har talat.