Det får inte bli så att man, pressad av tidsandan, dras in i mörkret och bara förmår viska om det bruna våldet.

Många hårda ord har fällts om Aktuellts inslag i förra veckan med tidningen Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk. Han, med rötter i Nationaldemokraterna, många kopplingar till Svenska Motståndsrörelsen och förintelseförnekare, fick närmast ostört vräka ur sig ett antal lögner.

Granskningsnämnden bör självklart utreda Aktuellts journalistiska haveri.

Särskilt som det nog inte bara handlar om bristande intervjuteknik.

Sveriges Televisions medarbetare tycks inte på allvar ha insett att SVT i sitt sändningstillstånd ska »värna det demokratiska statsskickets grundidéer, principen om människors lika värde …«.

Kraven på saklighet och opartiskhet gäller inte när demokratin står på spel. Det är naivt att tro att man kan nå opartiskhet genom att balansera att en nazist får möta en demokrat.

Men det finns också i programreglerna krav på relevans. Hur relevant är det att sända inslag efter inslag som lyfter fram en liten nazistisk källarsekts tidning och göra den rikskänd?

Journalister ska helst vara konsekvensneutrala, bortse från effekterna av vad de gör. Men det var lätt att på förhand inse att vår kunskap om samhället inte skulle fördjupas av Aktuellts inslag. Enda resultatet var att vi till den trumpifierade debatt som finns idag, inte bara i USA, präglad av groteska överord och personliga påhopp, fick ännu ett antal grova lögner på bästa sändningstid.

Vad man också kan misstänka är att relevanskravet ställts åt sidan för att en del SVT-medarbetare smittats en smula av ultrahögerns världsbild. I åratal har sådana som Vávra Suk talat om hur PK-eliten styr medierna, att det är medelklassjournalister i Stockholm som ljuger och förtrycker vanligt folk.

Kanske för att inte bli anklagad för att förtrycka tittarna, blir också SVTs formuleringar fega och undanglidande. »Många kritiker menar att …«. Och Nya Tider blir »högerextremistisk«, inte full av nazistkopplingar.

Yttrandefriheten kräver att Nya tider självklart ska ha en monter på Bokmässan. Men arrangörernas pinsamma vinglande har ältats nog. Så har dock inte SVT tyckt.

Man kan misstänka att en del medarbetare kanske rentav anser att det är kul och kittlande att intervjua en nazist. Så skedde minsann inte på Jerrings och Hylands tid. Idag tappar SVT unga tittare, sneglar avundsjukt på de många klick som de mest provokativa rösterna i asociala medier får.

Det skrämmande är att Aktuellts fotskrapande för en person som står Svenska Motståndsrörelsen nära sänds två dagar innan 15 000 helsingforsare högljutt protesterar mot Svenska Motståndsrörelsens finska filial, som under en demonstration nyligen misshandlat en förbipasserande person till döds.

Public service står, när den är som bäst, i upplysningens och den folkliga förståelsens tjänst. Det får inte bli så att man, pressad av tidsandan, dras in i mörkret och bara förmår viska om det bruna våldet.