När Ebba Busch Thor vill ändra LAS handlar det om att ge mer makt till arbetsgivarna. Det skulle vara passande med lite ärlighet på den punkten.

Ebba Busch Thor sällar sig i dag till raden av partiledare som tror att förändrade turordningsregler vid uppsägning är ett sätt att minska arbetslösheten i Sverige (SvD 30/6-15). Busch Thor menar att vi måste bli bättre på omställning för att den svenska modellen ska överleva.

Där är vi överens. Det är lösningen som skiljer oss åt.

Lagstiftning är sällan rätt recept vid samhällsproblem. Att ändra lagen om anställningsskydd (LAS) kommer därför heller inte att lösa arbetslösheten. Ändå ses uppluckrade turordningsregler som en universallösning för en sänkt arbetslöshet hos stora delar av borgerligheten.

Problemen på svensk arbetsmarknad är inte störst för dem som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, utan svårast är det för dem som aldrig kan etablera sig. Och där handlar det inte om omställning.

För att klara av omställning, både som företag och individ, är det nödvändigt att satsa på kompetensutveckling och utbildning för medarbetarna. Samma recept som för att möjliggöra ett inträde på arbetsmarknaden som dem som står utanför.

Ändrade turordningsregler kommer aldrig hjälpa den nyanlända syriska flyktingen som står och stampar i väntan på att få sin examen validerad för att kunna arbeta. Och en förändrad turordning hjälper verkligen inte den långtidsarbetslösa ungdomen som varken arbetar eller studerar. Likaså lutar sig inte omställningsförmågan på ändrade turordningsregler.

Att behålla specialiserad personal och nyckelpersoner vid neddragningar är möjligt inom lagen om anställningsskydd redan i dag. Busch Thors förslag handlar om något annat än omställning.

Den svenska modellen bygger på balans. Om att två, så långt det går jämlika, parter ska komma överens om vad som är bäst för just den branschen. LAS är ett golv på svensk arbetsmarknad. Genom kollektivavtal går det att komma överens om avvikelser från lagstiftningen, i vissa fall helt utan tak.

När de borgerliga partierna gång på gång vill använda LAS för att komma åt arbetslösheten, rör det egentligen om något helt annat. Här önskar jag mig lite ärlighet från borgerligheten.

För det handlar inte om att rädda den svenska modellen, som Busch Thor vill hävda. Det handlar om att ge mer makt till arbetsgivarna.

Ebba Busch Thors förslag att ändra turordningsreglerna är i linje med Kristdemokraternas politik och borgerligheten i stort. De kan vilja ändra turordningsreglerna, men våga då säga att syftet är att förskjuta maktförhållandena på arbetsmarknaden.

Först då kan vi ha en ärlig debatt om den svenska modellen.