Vi befinner oss i ett läge där svenska politiker mer än någonsin behöver resa till Palestina för att se de verkliga förhållandena som råder på plats, skriver riksdagsledamöterna Linda Snecker och Håkan Svenning.

Israels ockupation av Palestina har skapat en av världens mest segdragna konflikter. Fred förutsätter en tvåstatslösning och ett fritt och demokratiskt Palestina. Vi reste i början på januari på en studieresa till Israel och Palestina i syfte att lära oss mer om människors förhållande i konflikten. Framförallt i de delar så som inte så ofta uppmärksammas i debatten.

I Israel finns i dag 45 byar med över 100 000 invånare som inte Israel inte erkänner. De som bor där saknar bostadsadress men framförallt offentlig service som elnät, skolor och fungerande vägar. Att behandla den arabiska minoriteten på detta sätt är inget annat än rasistisk politik och det måste upphöra.

Israel måste också släppa de politiska fångarna. Vi träffade sonen och hustrun till den palestinska politikern Marwan Barghouthi som berättade om förhållandena för de palestinska fångarna. I dag sitter 6 200 palestinier i fängelse, av dem är 16 medlemmar av parlamentet. Det är inte värdigt en demokratisk stat. För att skapa försoning och för att respektera de mänskliga rättigheterna är det dags att Israel släpper sina politiska fångar.

Vi besökte också flyktinglägret Qalandia som funnits sedan 1948 och den närliggande checkpointen. Vi träffade pappan till en av de pojkar som attackerat den israeliska militären vid checkpointen. Han beskrev hur den israeliska militären i princip varje natt sökte igenom flyktinglägret och hur de regelbundet attackerade människorna och demolerade hus. För många i flyktinglägret har hoppet försvunnit, situationen är farlig och spänd – alltför många palestinier har valt knivattacker som utväg.

Vår resa var en unik upplevelse som tyvärr är vardag för otroligt många palestinier som lever i Israel. De lever under omänskliga omständigheter och vi hoppas att våra erfarenheter får Sverige att ytterligare ta ett kliv för att gynna fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina.

Vänsterpartiets utgångspunkt är folkrätten och respekten för de mänskliga rättigheterna. Vi har därför inte tvekat att ta avstånd från de brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna som också begåtts av palestinska grupper. Men knivattacker mot civila och raketbeskjutning ursäktar inte Israels ockupation och folkrättsbrott.

Att Israel portar Sveriges utrikesminister och signalerar att det ska bli svårare för politiska delegationer att resa till Israel och Palestina är mycket allvarligt. Vi befinner oss i ett läge där svenska politiker mer än någonsin behöver resa till Palestina för att se de verkliga förhållandena som råder på plats.

Att utrikesminister Margot Wallström (S) vill tillsätta oberoende utredningar av de tänkbara utomrättsliga avrättningarna är högst rimligt. Israels ambassadör i Sverige jämförde attackerna med Anton Pettersson Lundins attack på en skola i Trollhättan. Den principiella skillnaden är att i Sverige utreds händelser. I Palestina straffas den attackerades familj genom att inte beviljas tillstånd att resa till sitt arbete och genom att deras hem genomsöks nattetid för att slutligen demoleras.

Det är inte värdigt en demokratisk stat.

Håkan Svenneling (V), riksdagsledamot
Linda Snecker (V), riksdagsledamot