Sällan har behovet av en anda, en känsla som präglas av optimism och framtidstro, varit större. En generation av väljare väntar på handling.

Orden har hamrats in om och om igen. Stabilitet. Parlamentarisk majoritet. Långsiktighet.

Sveriges just utsedda statsminister Stefan Löfven vill framstå som en ledare med kapacitet att navigera en regering genom ett skakigt politiskt landskap. En alltmer fragmenterad opposition klamrar fast vid hoppet att den nya regeringen ska falla på eget grepp. Skyttegravarna är grävda.

Utanför maktens korridorer finns en generation av väljare som väntar på handling. Valresultatet skvallrar om ett djupt polariserat land, ett missnöje mot högerns härjningar men också frågetecken inför vänsterns svar och lösningar. För mycket står på spel för att de närmaste fyra åren ska bli mer av samma. Status quo är inte längre tillräckligt.

Den nya regeringen i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet har en historiskt svår uppgift framför sig. För att lyckas baxa igenom en enda reform krävs parlamentarisk majoritet. Men redan nu har Löfven en unik chans att sätta tonen och prägla regeringens mandat de kommande åren.

Sällan har behovet av en anda, en känsla som andas optimism och framtidstro varit större. Efter åtta år med stålbad och borgerliga experiment är vi svältfödda på idéer och inspiration.

De kommande fyra åren är tre utmaningar direkt avgörande för Löfvens ministär:

  •  Spridda chanser och ökad makt över vardagen

Sverige är det land i västvärlden där klassklyftorna, mätt som GINI-koefficient, ökat som snabbast det senaste decenniet. Det har inte bara inneburit lidande för de vars inkomster legat stilla eller krympt, det har ocksåhämmat tillväxten och välståndet för samhället som helhet. Högerpolitiken har skapat en klassplittring som ställer människor med i grunden samma intressen mot varandra. Sverige behöver ett program för jämlikhet – riktat till de som sett makten över det egna livet ryckas undan.

  • Grön stad, grön landsbygd

Många tangenter har knattrats om konsekvenserna av att 13 procent av väljarkåren röstade på ett rasistiskt parti. Samtidigt är det viktigt att skilja på partiet och väljarna. Glesbygdens utmaningar har fullständigt överskuggats av storstadens – utflyttningen från mindre orter och Sveriges allt lägre miljöambitioner hänger ihop. Sverige behöver ett politiskt projekt med kraftiga investeringar i grön och klimatsmart teknologi. Då kan vi både klara klimatutmaningen och knyta samman storstadens öde med landsbygdens.

  • Sverige – ett migrantland

USA:s självbild bygger på att landets framgång hänger ihop med generationer av migranter från hela världen. Samma berättelse ryms också i Sverige. Fredrik Reinfeldt vågade stå upp för en humanistisk linje, men vad händer det gamla högerpartiet under nytt ledarskap? En regering som konsekvent står upp för utsatta människor och tror på idén om öppna gränser blir viktigare än någonsin. Varje människa som söker sig till Sverige ska mötas av nya chanser, det tjänar alla på.

Lyckas Stefan Löfven skapa förändring enligt punkterna ovan bygger han inte bara grunden för, just, stabilitet och långsiktighet – han gör också Sverige till ett bättre land att leva i.