I dag har migrationsministern chans att sätta ner foten mot EU-kommissionens förslag till ny flyktingpolitik, skriver Europaparlamentarikern Malin Björk (V).

I dag träffar du, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, dina kollegor i EU:s övriga medlemsländer för att diskutera de nya, hårdare flyktingpolitiska lagarna som EU håller på att driva fram. Jag undrar vad du kommer att säga under mötet?

Kommer du att mana dina kollegor att stå upp för ett EU som för en human flyktingpolitik och som värnar om asylrätten? Eller kommer du, liksom så många andra länder, fortsätta den snabba anpassningen till länder som Viktor Orbáns Ungern eller Polen, Tjeckien och Slovakien, som hävdar att flyktingar är ett hot som ska stoppas från att söka trygghet och säkerhet i EU?

Låt mig vara tydlig. Det finns inget egenvärde med en EU-harmonisering av asylpolitiken, om det inte leder till högre standarder och ett ökat och värdigt mottagande. De förslag som kommissionen lagt leder i helt motsatt riktning.

Därför undrar jag, kommer du att stödja EU-kommissionens förslag om att EU:s medlemsländer inte längre ska kunna utfärda permanenta uppehållstillstånd, utan bara tillfälliga, för människor som söker skydd? Tillstånd som måste omprövas varje eller vart tredje år. Den sortens tillstånd som man sedan länge konstaterat skapar psykisk ohälsa för individen och försämrar för integrationen.

Kommer du, Morgan Johansson, stödja tanken på att, i linje med ett annat av EU-kommissionens flyktingpolitiska lagförslag, människor som är på väg att söka skydd i Europa ska kunna sändas tillbaka till länder utanför EU redan innan de kunnat få sin ansökan prövad?

Jag undrar också om du tycker det är förenligt med rätten till en individuell asylprövning att upprätta en EU-lista på så kallade säkra länder, dit man kan skicka tillbaka flyktingar utan att de får sina asylskäl prövade? På en sådan lista vill EU till exempel att en auktoritär och rättsosäker stat som Turkiet ingår.

Du har sagt att du vill att enskilda EU-länder ska kunna föra en mer generös flyktingpolitik än den som EU-kommissionen föreslår. Men hur ska det bli möjligt, tänker du, när du samtidigt stöder tanken att förslagen som diskuteras ska bli tvingande förordningar, och inte mer flexibla direktiv?

Till sist undrar jag om du menar att flyktingavtalet med Turkiet ska få stå modell för avtal som EU och enskilda EU-länder tecknar med länder som Afghanistan, Libyen, Niger och Sudan? Avtal som bygger på att ett land, oavsett hur dysfunktionell eller förtryckande dess regering är, får pengar (ibland också vapen) i utbyte mot att det hjälper till att hindra flyktingar från att ta sig till Europa. Avtal som gör ledare som Turkiets Erdogan till EU:s gränsvakt.

Morgan Johansson, jag hoppas att du väljer en annan väg. Jag hoppas att du vågar höja rösten på mötet och säga att i stället för den kapplöpning mot botten som EU nu inlett med stormsteg måste Europa börja ta ett verkligt ansvar för människor på flykt. Att Europa kan och bör upprätthålla en värdig och human flyktingpolitik. Att det är dags att sluta dansa efter Viktor Orbáns pipa nu.

Malin Björk (V), Europaparlamentariker