Valfrihet har varit den liberala samhällsomvandlingens nyckelord. Men i dag solkas ordet allt mer av fiffel och geschäft.   

Det svenska pensionssystemet är en gigantisk tombola, eftersom våra inbetalningar i huvudsak ligger i aktier. Alla har förträngt IMF-ekonomen Gert Häuslers varningsord att riskerna därmed tas av pensionsspararna, inte av placerarna.

Till detta kommer det liberala påfundet att vi alla fått en valfrihet vi inte bett om, att välja någon av 800 PPM-fonder för en del av vårt sparande.

Nu duggar skandalerna tätt om PPM-systemet. Ett antal oseriösa bolag har gjort sig lättförtjänta pengar på pensionssparares oro och okunskap. I höstas inleddes en förundersökning om förskingring från Falcon Funds. Minst en miljard kronor saknas för 22 000 sparare.

I förra veckan stoppade Finansinspektionen försäljningen av en de största PPM-aktörerna, Allras fonder, som presterat usel avkastning, trots skyhöga avgifter.

Vart har alla pengarna hamnat? Ett svar är att »finansbuset«, som Svenska Dagbladets pensionsexpert Joel Dahlberg kallat Allras ledning för, fått valfrihet att kunna skaffa sig hus för 50 miljoner, flotta bilar, och privat helikopter. Ett annat svar på frågan kan finnas dolt i märkligt samarbete på Malta med några andra pensionsfonder.

Häromdagen framkom att anställda på Försäkringskassan återigen olovligen tagit fram sekretessbelagda uppgifter om funktionshindrade, som sedan sålts till privata assistansbolag för att rekrytera kunder. Vad blir det för valfrihet för en svag och utsatt grupp efter den här typen av marknadsmygel?

Nyligen ville Moderaterna lägga ned Arbetsförmedlingen och ersätta den med privata »matchningsaktörer«.

När marknadsprinciper ska vara normen för nästan alla institutioner, sprider sig omoralen genom hela samhällslivet.

  

Förslaget kommer bara två år sedan Arbetsförmedlingen lagt ned ett liknande liberalt valfrihetsprojekt, etableringslotsarna, där varje jobbåtgärd kostade 2,5 miljoner kr. Generaldirektören Mikael Sjöberg har sagt att lotsarna framförallt främjat »organiserad brottslighet, hot, människosmuggling och utpressning«. Man handlade med folkbokföringsadresser och fuskade med hela systemet, menade han.

Det finns i allt det som händer nu ett mönster. Varför säljer anställda på Försäkringskassan uppgifter om funktionshindrade till assistansbolagen? Och en näraliggande fråga, som dock inte direkt handlar om valfrihet: Varför tipsar Skatteverkets generaldirektör skattesmitande bekanta och varför har han varit ombud för sin exsambo för att förhandla ner en skuld hon haft?

Man kan gissa att den gamla ämbetsmannarollens tanke om oväld och att värna allmänintresset luckrats upp på sistone. Nu står alla sig själva närmast. Nu är det anything goes. Så när nyliberala idéer dominerar, och marknadsprinciper ska vara normen för nästan alla institutioner, sprider sig omoralen genom hela samhällslivet.