Om det borgerliga styret inte agerar är risken överhängande att Nya Karolinska Sjukhuset öppnas med stängda vårdplatser, skriver Jonas Lindberg och
Håkan Jörnehed.

Samtliga akutsjukhus i Stockholm vittnar om brist på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. I dag är över 300 vårdplatser stängda på grund av underbemanning. Det är ungefär lika många platser som hela S:t Görans sjukhus har totalt.

Samtidigt pågår bygget av Nya Karolinska Sjukhuset (NKS) och de första verksamheterna beräknas flytta in under 2016. Sjukhusets innehåll börjar ta form. Fokus är högspecialiserad vård och att öka sjukhusets intensivvårdsresurser. Bland annat tillkommer 30 intensivvårdsplatser. Andelen operationssalar kommer också att öka något. Fler intensivvårdsplatser är högst välkommet i Stockholm som annars är näst sämst i Europa gällande andelen intensivvårdsplatser per 100 000 invånare.

Patienterna på NKS kommer i huvudsak att vårdas i enkelrum utan förbindelse till varandra. Det ställer stora krav på förändrade arbetssätt eftersom denna lösning omöjliggör mycket av samarbetet mellan kollegor. I dag klarar man situationer inom högteknologisk och avancerad sjukvård genom att personal vårdar, vakar och observerar varandras patienter när ronder, möten och raster äger rum. Det är inte möjligt när patienter har enkelrum.

Ansvariga räknar med att intensivvården på NKS kommer att kräva nästan 30 procent högre bemanning – enbart på grund av att vården ska bedrivas i enkelrum. Totalt sett behöver det rekryteras fler än 400 nya specialistsjuksköterskor i intensivvård för att samtliga vårdplatser ska kunna hållas öppna. Även de vanliga vårdavdelningarna kommer på grund av lokalernas utformning att kräva mer personal, trots att NKS i själva verket totalt sett kommer ha färre vårdplatser än det befintliga Karolinska Sjukhuset.

Vänsterpartiet har många gånger föreslagit att rekryteringen måste breddas men det är tydligt att alliansen inte gör någonting. Vi efterlyser därför en ordentlig strategi för att säkra kompetensförsörjningen till våra akutsjukhus och NKS.

Ett av våra förslag är att införa akademisk specialisttjänstgöring för sjuksköterskor, som också ska garantera ett rejält lönepåslag då utbildningen är klar. Likaså behöver vi stödja förslag om att jobba med hälsosammare arbetstider som man till exempel gjort på en klinik på Mölndals sjukhus med mycket gott resultat. Vi behöver också stödja personalens rätt till kompetensutveckling och karriär – vilket är något som i dag får stå tillbaka på grund av de besparingar akutsjukhusen måste genomföra.

Dessa åtgärder kan tyckas kostsamma – men alternativet med hyrpersonal, hög personalomsättning och stängda vårdplatser är betydligt dyrare.

Den stora rekryteringsutmaningen ligger som en våt filt över hela NKS-projektet.  Det är därför förvånande att den styrande alliansen valt att ignorera alla förslag som skulle kunna säkerställa rekryteringen till NKS och förbättra arbetsmiljön för vårdpersonalen. Verksamheter och oppositionen har gång på gång påtalat vikten av att ta itu med rekryteringen inför NKS, men inför döva öron.

Det är hög tid att vakna och göra något. Annars står vi där med ett nytt modernt sjukhus som saknar personal.

Jonas Lindberg (V), ledamot i akutsjukvårdsberedningen, Stockholms läns landsting
Håkan Jörnehed (V), landstingsråd, Stockholms läns landsting