Beslutet om alliansens skrytbygge Nya Karolinska är fattat helt utan konsekvensanalys och med ideologiska skygglappar, skriver Håkan Jörnehed och Jonas Lindberg, Vänsterpartiet.

De uppseendeväckande nyheterna kring ekonomin och Nya Karolinska Sjukhuset i Solna verkar aldrig ta slut.

Det är som att det borgerliga minoritetsstyret i Stockholms läns landsting försett byggbolaget Skanska och det brittiska riskkapitalbolaget Innisfree med en trasig enarmad bandit som spyr ur sig pengar utan stopp.

I senaste landstingsfullmäktige sa visserligen finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) att ”ingen bryr sig om SvD:s granskningar”, men nu har också Rosdahl insett att många gör det, många bryr sig. Han kan inte fortsätta strutsa med huvudet i sanden. Under landstingsstyrelsens sammanträde trixade Rosdahl på alla sätt för att komma undan en extern revision.

Men i tisdags insåg han att alliansstyret måste gå med på att åtminstone utreda om en extern granskning av det skandalomsusade bygget ska tillsättas.

I grunden är vi i Vänsterpartiet positiva till att ett nytt sjukhus byggs, men vi anser att formerna för det är förkastliga. Hela proceduren har sedan planeringen inleddes 2009 varit full av fuffens och hemlighetsmakeri, som vi länge har uppmärksammat i olika skrivelser och debattartiklar. Till och med fullmäktigemöten har skett under sekretess.

Vi har protesterat mot allt från OPS-upphandling till att bolag i skatteparadis tillåts slarva bort stockholmarnas pengar. Sedan i höstas har gigantiska nedskärningar i Stockholms sjukvård skett på grund av landstingets dåliga finanser. Barncancervården, Radiumhemmet, akutmottagningarna – alla ska spara miljoner samtidigt som enligt senaste besked 61 nya miljarder nu rullar ner till Jersey och Guernsey.

Att kronorna rinner som ur ett öppet såll är en skandal i sig, men det som verkligen kommer att bli kännbart är den påverkan som NKS-projektet kommer att få för all övrig vård i Stockholm, och i övriga landet. Förutom ekonomiskt, så organisatoriskt. Det råder i dag mycket stor brist på personal inom akutsjukvården i Stockholms läns landsting. I nuläget har vi på grund av detta 300 stängda vårdplatser i länet, lika många som hela S:t Görans sjukhus.

Dessutom beräknas NKS sluka 25-30 procent mer personal trots färre vårdplatser på det högspecialiserade sjukhuset. Varifrån denna personal ska komma ifrån är fortfarande ovisst. Stockholms Läkarförening har gått ut och varnat att NKS kan komma att öppna med hundratals stängda vårdplatser. Men i dag säger Vårdförbundet i SvD att övriga sjukhus i länet kommer att dammsugas på personal för att flaggskeppet inte ska öppna med stängda vårdplatser.

Risken är därmed överhängande att vårdförhållandena i framtidens Stockholm blir ännu mer kaosartade för alla som behöver ”vanlig” vård. Patienter ligger redan i dag med dropp på britsar i korridorer, cancersjuka barn skickas kors och tvärs över landet och äldre slussas planlöst runt till upp emot 90 olika läkare. Patientsäkerheten är redan hotad, men värre kommer det att bli. Det är en ohållbar ekvation, men fullt begriplig.

Det finns ingen politiker med minsta insikt i ekonomi eller konsekvensanalys som skulle ha godkänt detta i dag. Men som vanligt fattade alliansen beslut utan konsekvensanalys, och med ideologiska skygglappar. De ville driva igenom sitt skrytbygge och det till varje pris som helst. Under tiden tickar taxametern vidare.

Håkan Jörnehed (V), oppositionslandstingsråd, Stockholms läns landsting.
Jonas Lindberg (V), ledamot i akutsjukvårdsberedningen, Stockholms läns landsting