Stockholmsmoderaterna har nu ägnat åtta år att bygga en orättvis stad. Det vill V vara med och ändra på, skriver företrädare för V i Stockholm stad.

Stockholmsmoderaterna har nu ägnat åtta år att bygga en orättvis stad. Vi kan se att de som har det sämst ställt och bor i ytterstaden får leva med undermålig samhällsservice. Här är oftast kollektivtrafiken sämre, det är långt till närmaste bankomat och bibliotek läggs ned. Här tas ingen hänsyn till befintliga höga naturvärden, här förslummar parker och centrumlokaler tillåts stå ödsliga. Bara vid Järva och i Skärholmen har Moderaterna bestämt att Förbifart Stockholm ska gå upp i ytläge. Till följd kommer hälsofarlig luft och buller.

Det är klart att de boende inte vill ha en bullrig motorväg som förstör deras närmiljö men deras röster hörs sällan i samhällsdebatten. Det brukar sägas att vägarna läggs här, för att de möter på minsta möjliga motstånd. För de röststarka debattörerna bor i andra områden, där större hänsyn tas till grön mark, god stadsmiljö, god kommunikation och kulturhistoriska värden. Samma lag om minsta möjliga motstånd är vad som driver högerpolitikerna att planera byggen i Solbergaskogen, i Igelbäckens kulturreservat och i Rågsveds friområde.

Vänsterpartiet menar att grundförutsättningen för den rättvisa staden är att planeringen av staden verkligen är demokratisk. Att alla ska få vara med och tycka till om det som görs i deras område, att de boende själva ska vara med och bestämma var och hur de vill bygga.

Inför varje bygge eller infrastruktursatsning så håller staden samråd enligt plan och bygglagen.

Vad vi vet är att många grupper inte hörs vid dessa samråd och klassamhällets biverkningar sätter sin prägel på vem som tar sin rätt till inflytande. Utan en fördjupad demokratisk process med god representativitet så kommer inte den rättvisa staden att kunna byggas. Det är ett misslyckande.

Ansvaret kan inte lastas på de grupper som inte hörs. Det är metoderna som används som inte är tillräckliga för att nå alla berörda. Ansvaret vilar på majoriteten som inte ansträngt sig på denna punkt. Vi inom Vänsterpartiet vet detta och avsätter därför mer än 10 miljoner för att utveckla och använda mer demokratiska arbetsmetoder.

Stockholm behöver fler bostäder som alla har råd med. Byggtakten måste öka. Men det ska göras mer demokratiskt. Bara så kan vi bygga en rättvis stad. Bara så kan vi bygga ikapp Stockholms enorma bostadsbrist. Låt oss bygga Stockholm tillsammans.

Ann-Margarethe Livh (V), gruppledare, Stockholms stad
Sebastian Wiklund (V), kandidat till Stockholms kommunfullmäktige och ersättare i stadsbyggnadsnämnden samt fullmäktige