Det finns inget lagstöd i att kräva att anställda ska ställa upp vid besök från SD. Personal ska inte förvägras sin yttranderätt eller sin rätt att protestera mot rasism, skriver Ali Esbati och Christina Höj Larsen (V).

I samband med Jimmie Åkessons besök på arbetsplatser i välfärdssektorn ser vi protester över hela landet. Det är vårdpersonal, brandmän och andra offentligt anställda som säger ifrån. De vill inte användas som statister i Sverigedemokraternas propagandaapparat.

I Umeå valde en läkare att neka Åkesson tillträde till vårdavdelningen för att skydda personal och patienter från oro och obehag. I Malmö har brandmännen på brandstationen och vårdpersonal på sjukhuset gjort det klart att de inte önskar besök av SD.

Anledningen är ganska enkel: Sverigedemokraterna för en rasistisk politik som gör skillnad på människor utifrån ursprung.

Det fackliga arbetet, vårdetiken och värdegrunden inom skola, vård, polis eller brandkår i Sverige säger tydligt att alla människor ska behandlas lika. Kön, etnicitet, politisk eller religiös övertygelse, funktionshinder eller sexuell läggning får inte avgöra hur en människa behandlas.

Sverigedemokraterna vill ändra på det. Det står dem naturligtvis fritt i en demokrati. Däremot har SD ingen rätt att kräva att arbetstagare står tysta inför deras besök eller att de villigt medverkar i SD:s propaganda.

Genom sina provokationer och utspel eftersträvar SD-ledarna att få sprida sin propagandistiska världsbild utan att bli motsagda. Det säger mycket om partiets rötter och ryggmärgsreflexer. Och det understryker vikten av att de inte får igenom sin vilja.

Repressalierna mot de som har valt att protestera mot Åkessons besök talar sitt otäcka språk. Protesterande personal vid sjukhusen som trätt fram med namn har mordhotats och trakasserats.

Riksdagsledamoten och andra vice ordförande för SD Carina Herrstedt säger till Sydsvenskan att vårdpersonal och brandmän som protesterat mot Jimmie Åkessons besök i Malmö borde “tvingas att se sig om efter ett annat jobb”. Uttalandet visar med all önskvärd tydlighet hur föraktfullt och okunnigt SD behandlar anställdas demokratiska rättigheter och arbetsrättsliga villkor.

Det finns inget lagstöd i att kräva att anställda ställer upp vid besök från Åkesson. Så länge personalen sköter sitt arbete, följer etik och värdegrund och inte arbetsvägrar kan inte personal förvägras sin yttranderätt eller sin rätt att protestera mot rasism.

Men när anställda nyttjar sina demokratiska och fackliga rättigheter möter SD dem alltså med hot om uppsägning och våld. Det är något vi aldrig kan acceptera.

Kommunal skriver i ett uttalande att: ” Förutom att säkra att våra medlemmar inte känner sig utsatta på arbetsplatsen på grund av Åkessons besök så är det vår uppgift att markera mot och bekämpa rasism och kvinnoförtryck. Vi kommer aldrig tolerera eller sitta tysta när politiker och makthavare sätter grupper mot varandra.”

Vänsterpartiet ställer sig bakom alla de som just nu står upp för ett samhälle fritt från rasism och diskriminering. Med stolthet ser vi att fack och anställda sluter sig samman för att visa att Sverigedemokraternas splittrande och rasistiska människosyn inte hör hemma i vårt samhälle och att vi är oändligt många flera som tror på gemenskap och solidaritet.

Kampen mot rasismen och försvaret av en levande demokrati är inte en juridisk fråga. Just för att vi inte har och inte ska ha censur och åsiktsförbud blir det medborgerliga engagemanget för att mota tillbaka rasismens närvaro och inflytande så avgörande.

Det är i det praktiska motståndet mot krafter som vill undergräva demokratins fundament som demokratin stärks och fylls med innehåll.

Ali Esbati, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson (V)
Christina Höj Larsen, riksdagsledamot och antirasistisk talesperson (V)