Högerns motvilja mot att höja klimatskatter lämnar inga andra verktyg än moralism. Det är ett svek mot den nödvändiga omställningen, skriver Hanna Lidström, språkrör och Axel Hallberg, klimatpolitisk talesperson, Grön Ungdom.

Grön omställning ska väcka hopp och framtidstro. Inte få dig att känna dig som en skurk. Vi skiter i om du sopsorterar, kör bil eller äter kött – vi vill bygga ett system där miljövänlighet inte ska vara ett individuellt val.

Alla vet att klimatet är en akut samhällsutmaning. Inte lika många vet att den nödvändiga omställningen vi måste göra för att minska våra utsläpp också kan skapa ett samhälle som är rättvisare, modernare och roligare att leva i.

Ett fossilfritt samhället är inte ett samhälle som präglas av förbud och begränsningar. Tvärtom. I ett fossilfritt samhälle går tågen snabbt och i tid. Och det är lätt att ta sig till jobb, studier och vänner i andra städer. I ett fossilfritt samhälle är konsumtion av tjänster och upplevelser billigare. I ett fossilfritt samhälle är det billigare att lämna in sina trasiga byxor på lagning, gå på café med sina kompisar eller hyra en klänning till sin student.

Moraliserande politik finns överallt i klimatrörelsen, även i Miljöpartiet. De som tycker att grön omställning handlar om att skambelägga individers livsstil bygger upp murar runt klimatrörelsen. För att förändra samhället måste vi vara en stor och bred rörelse. Vi måste kunna välkomna tonårskillar som äter kött, tanter som kör bil och småbarnsföräldrar som aldrig riktigt förstått det där med sopsortering.

För att slippa moralism måste politiken steppa upp. I stället för att moralisera vill vi höja ambitionerna för Sveriges internationella klimatbistånd. Sverige som land har en historisk skyldighet och en unik möjlighet att agera solidariskt. När vi genomför klimatsatsningar gemensamt, med politik, når vi mycket längre. Vi ser hellre kraftfull solidarisk politik än självspäkelse.

Motsatsen mot moralism är politik. Vi behöver beskatta utsläpp, samtidigt som vi gör det som inte släpper ut enklare och billigare. Utsläppare ska betala i pengar, inte i skam. Högerns motvilja mot att höja klimatskatter lämnar inga andra verktyg än moralism. Det är ett svek mot den nödvändiga omställningen. Samtidigt får grön omställning aldrig bara handla om förbud och begränsningar, utan om vilket samhälle vi vill skapa. Höjda miljöskatter möjliggör sänkta skatter på tjänster. Grön skatteväxling är moralismens viktigaste motgift.

Hanna Lidström, språkrör Grön Ungdom
Axel Hallberg, klimatpolitisk talesperson Grön Ungdom