Vi har en extrem flyktingsituation. Trots detta är Löfvens vädjan till näringslivets moral sannolikt bortkastade ord.

Skrupellös girighet och ett skamlöst utnyttjande av en desperat situation. Det kännetecknar just nu de bolag som tvingar kommuner att betala upp till 60 000 kronor i månaden för en utslussningslägenhet för ensamkommande flyktbarn, som egentligen inte kostar mer än 5 000 kronor i månaden. Det ger en vinst på 55 000 kronor per lägenhet.

Det är så klart en fråga om utbud och efterfrågan och statsminister Stefan Löfven riktar skarp kritik mot de företag och bolag som tar ut extrema överpriser.

Han vädjar till näringslivets moral i söndagens intervju i DN: ”Tänk efter: Vad känns bra när man står och tittar sig i spegeln?”.

Dessvärre är det nog bortkastade ord på dessa affärsmän. De tycker förmodligen att det känns riktigt bra att se sig i spegeln och veta hur mycket pengar som mjölkas ur skattebetalarna även denna dag.

De människor som flyr till vårt land för att rädda sina egna och sina barns liv har vi alla ett samhällsansvar för. Refugees Welcome-rörelsen bygger på vanliga människors solidaritetskänsla och den moraliska aspekten av att vara medmänniska.

Deras fritids- och arbetsliv får stå tillbaka för att hinna volontärarbeta med att samla in kläder, mat och pengar. Med att organisera dygnet-runt-öppna boenden för de transitflyktingar som tillfälligt stannar i Sverige.

Frivilligorganisationerna och de vanliga samhällsmedborgarna har tagit och fortsätter ta sitt ansvar, men det räcker naturligtvis inte. Det är bra att Stefan Löfven trycker på att det internationella samfundet måste börja hantera orsakerna till de konflikter som får människor att fly sina hemländer och att EU inte kan agera på annat sätt än att omfördela flyktingmottagaransvaret.

Att 25 000 människor på flykt kom till Sverige bara under september månad kräver att hela samhället tar ansvar, inklusive de företag som ser en enkel väg till stora vinster.

Alliansen och SD anser inte att vinstfrågan är relevant när det gäller aktörer inom välfärden. Trots att SD gick till val på att begränsa vinster i välfärden, säger deras ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt ett år senare att ”det vore renodlad idioti att förbjuda vinster” till Dagens Industri.

Är det inte större idioti att tillåta företag att ta ut hutlösa 60 000 kronor i hyra av kommuner för en lägenhet som inte kostar mer än 5 000 kronor?

Kyrkor, moskéer, skolor, idrottsanläggningar och andra lokaler öppnas upp för att erbjuda tillfälliga sov- och boendeplatser gratis, medan Wallenbergägda Aleris fakturerar överpriser med 80-procentiga vinstmarginaler.

Tyvärr, Stefan Löfven, du kan inte vädja till moralen hos varken SD, alliansen eller näringslivet. För den existerar inte.