Vad vilja socialdemokraterna? Det är inte så lätt att veta. Särskilt inte om man lyssnar på Urban Ahlin, socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson.

I Ekots lördagsintervju häromdagen förklarade han att han inte kan lova att säga upp det svenska avtalet med Saudiarabien om vapensamarbete efter en socialdemokratisk valseger. Nu är väl utsikterna för en sådan valseger inte så överhängande, om alla i likhet med Ahlin är fyllda upp över öronen av realpolitik och ansvarstagande.

Han verkar ha glömt att om Socialdemokraterna ska ha något existensberättigande är det bra om man vill vara samhällskritisk och försöka förändra världen.

Ahlin menar att skulle man bryta avtalet med Saudiarabien skulle Sverige inte få sälja några vapen ”överhuvudtaget”. Andra länder skulle inte vilja sluta avtal med Sverige, menar han.

Det är ett billigt skrämskott. Saudierna skulle förstås bli sura, men vilka andra länder?

När avtalet slöts levde många i tron att det var viktigt att saudierna fanns med i det av USA proklamerade kriget mot terrorismen. I dag, med den arabiska våren i färskt minne, inser vi att för arabvärldens patriarkala diktaturer var kampen mot terrorismen bara ett tunt kamouflage för att kunna slå ned folkligt motstånd.

Saudiarabiens militära hjälp för att kväsa upproret mot kungadömet i Bahrain visar detta. Alla begriper att det i sig är ett starkt skäl till att bryta avtalet i förtid.

Urban Ahlin påstår i intervjun att han står för ”oberoende” och ”handlingsfrihet”. Men att halsstarrigt hålla fast vid ett avtal, som han påstår sig ogilla, är inte tecken på oberoende och handlingsfrihet. Det är inte heller upplyftande att lyssna till Ahlins dribblande om att Sverige kanske inte ska sälja vapen till ”diktaturer” men däremot möjligen till ”icke-demokratier”. Vilka länder det handlar om vill han inte säga.

Vi trodde ”handlingsfrihet” gällde Sverige som nation, men det låter på Urban Ahlin som att det mest handlar om vapenindustrins handlingsfrihet att exportera vart som helst i världen. Och Socialdemokraternas absurt låga profil i vapenbyken? ”Man måste inte slå på trumman hela tiden om man är i opposition”, förklarar Ahlin.

Han behöver inte slå på trumman. Alla förstår ändå av Ekots lördagsintervju att Moderaternas saudiska vapenkris i hög grad också är Socialdemokraternas.

Med de två största partierna i symbios med varandra och med vapenindustrin, är det svårt att tro att riksdagens konstitutionsutskott kommer så långt i sin granskning.

Alternativet att tillsätta en oberoende kommission rycker därmed allt närmare.