Ekonomisk otrygghet står i vägen för att fler ska våga starta eget företag. Unionen Stockholm föreslår fem förbättringar.

Sverige behöver fler företag. Det förutsätter att fler startar eget och så småningom anställer personal. Men hur ska man våga omsätta sina idéer och drömmar till verklighet om man samtidigt känner sig ekonomiskt otrygg? Unionens medlemmar som är egenföretagare vill ha ökad trygghet för den som startar eller driver företag.

Tre fjärdedelar av alla företag i Sverige är företag utan anställda. Det innebär att det finns närmare 800 000 egenföretagare som utgör cirka 16 procent av alla sysselsatta. Här i region Stockholm har 21 335 nya företag startas under år 2013. Hittills i år är det 14 057 nyregistrerade företag enligt Nyföretagarbarometern.

Unionen Stockholm har drygt 2 000 medlemmar med eget företag som i och med sitt medlemskap får råd och stöd i sitt företagande. När vi träffar dem beskriver de ofta en situation som är komplicerad och otrygg.

För att komma igång krävs ekonomiska medel och finansieringen upplevs som ett hinder för många företagare. Många är också oroliga för vad som ska hända om företaget går dåligt eller om de blir sjuka. Eller behöver vara hemma med sjuka barn.

Många väljer därför att bli kombinatörer. De kanske jobbar halvtid hos en eller flera arbetsgivare för att vara säker på att det finns pengar på kontot varje månad, men förverkligar samtidigt en idé eller dröm som egen företagare. Men vilka regler gäller för sjukersättning eller arbetslöshet om man är både anställd och egen företagare? Trygghetssystemen har inte hängt med i utvecklingen och är till största del uppbyggda kring tillsvidareanställningar.

Unionen föreslår bland annat följande förbättringar för att fler ska ta steget att starta ett eget företag:

  • Möjligheten till ersättning vid sjukdom, föräldraledighet och arbetslöshet bör ses över för kombinatörer. Rätten till tjänstledighet för start av näringsverksamhet bör förlängas från sex till tolv månader.
  • Upprätta att nytt innovationskontor för att främja idéer som utvecklas av uppfinnare eller anställda och ge ekonomiskt bidrag som stödjer utvecklingen av företag i tidiga skeden.
  • Alla arbetssökande bör kunna söka starta-eget-bidrag redan från första dagen i arbetslöshet.
  • Försäkringskassan bör kunna ge ett förhandsbesked om vilken ersättning man får om man drabbas av sjukdom eller vill vara föräldraledig.
  • Reglerna vid sjukdom bör ses över för att säkerställa att egenföretagare behandlas lika, oavsett företagsform.

Unionen Stockholm

Karin Skånberg, regionchef
Viola Zabeti, regionalt ansvarig för Unionen Egenföretagare