Bild: Carola Andreasson

Kvinnor får mindre gehör än män från arbetsgivaren när de vill kompetensutveckla sig. Det är ett oroväckande agerande från arbetsgivarna, skriver Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen.

Vi vet att fler män än kvinnor är chefer. Vi vet att kvinnor är mer välutbildade. Nu vet vi också att kvinnor vill ha mer kompetensutveckling än män – men inte får samma gehör för det från sina arbetsgivare.

Unionens nya undersökning om kompetensutveckling bland tjänstemän i det privata näringslivet visar att bristen på kompetensutveckling särskilt verkar drabba kvinnor. Färre kvinnor uppger att de får gehör från sin arbetsgivare när de tar egna initiativ till kompetensutveckling, 56 procent jämfört med 63 procent för männen. Kvinnor är också i högre utsträckning oroliga för att deras kompetens inte räcker till för att få ett nytt jobb.

Detta är särskilt oroväckande med tanke på att det i dag är framför allt vilken kompetens du har som ger trygghet på arbetsmarknaden, inte hur många år du varit anställd. Dessutom vågar den anställde som känner sig trygg med sin kompetens också söka sig vidare, framåt, uppåt.

Undersökningen visar också att 57 procent av männen har stort inflytande över sin egen kompetensutveckling kopplat till jobbet, jämfört med bara knappt hälften av kvinnorna. Kvinnorna uppger i lägre grad att det finns pengar avsatta för kompetensutveckling på det företag de jobbar.

Unionen har tidigare visat att kvinnor får ta del av mindre kompetensutveckling än män. Mestadels på grund av att de är hemma med barnen mer än männen, under graviditeten, föräldraledigheten och när barnen senare är sjuka. Samtidigt vill kvinnor oftare än männen utvecklas i sin yrkesroll. Ändå får de alltså mindre gehör för sina idéer hos arbetsgivaren.

Företagen måste skapa förutsättningar för både män och kvinnor att utvecklas på jobbet. Om inte av uppenbara rättviseskäl så för att klara sin kompetensförsörjning. Det företag som inte har kompetenta medarbetare kommer inte att överleva dagens tuffa konkurrens. Kompetenta medarbetare leder till tillväxt för företaget och till nya jobb.

Även om kvinnor verkar vara särskilt drabbade visar undersökningen generella brister för anställda att utvecklas i arbetslivet och därmed vara fortsatt attraktiva under hela sitt yrkesliv. Bland alla tillfrågade säger drygt en av fem av tjänstemän att deras arbetsgivare inte tar till vara deras kompetens på bästa sätt. Nästan en av fyra anser att deras arbetsgivare inte motiverar sina medarbetare att utvecklas.

Arbetsgivarna behöver bli mycket bättre på att identifiera potentiella möjligheter hos dem som redan är anställda. Både kvinnor och män ska få möjlighet att utvecklas på jobbet. Det krävs för individens trygghet och företagens konkurrenskraft. Det, om något, vet vi med säkerhet.

Cecilia Beskow, samhällspolitisk chef på Unionen