Henrik Ehrenberg, Unionen

Med bemanningsbrist och stress behöver farmaceuter och apotekstekniker även fortsättningsvis hjälpa varandra i receptkedjan, skriver Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen, i en slutreplik.

Sveriges Farmaceuters ordförande Kristina Billberg argumenterar i en replik Unionens artikel i Dagens Arena) för apoteksmarknadsutredningens förslag om att begränsa apoteksteknikernas roll.

Samtidigt bekräftar hon det som Unionen säger – att apotekstekniker fortsatt måste vara en del i receptkedjan och få en skyddad titel.

Vi ser idag en utveckling där apoteksaktörer vrider och vänder på regelverk för att klara av bemanningssituationen och att det bland annat yttrar sig i att personal utan tillräcklig utbildning får medverka i receptexpedition.

Samtidigt råder det brist på farmaceuter och även om apotekstekniker och farmaceuter redan hjälper varandra råder bemanningsbrist och stress. Hur kan då lösningen vara att ta bort apoteksteknikerna ur receptkedjan?

De kritiska moment som Kristina Billberg hänvisar till kommer inte hotas av att en apotekstekniker är med i receptkedjan. Tvärtom så minskar risken för fel om farmaceuten får ägna sin tid åt att använda sin spetskompetens.

Unionen anser att farmaceuter ska ha fortsatt ansvar för receptexpedieringen och utlämningen av läkemedel men de ska ibland kunna ta hjälp av apotekstekniker för att över huvud taget hinna med arbetsdagen.

Vi har sagt det tidigare och säger det igen. Det är regeringen som i slutändan ska ta ställning till apoteksmarknadsutredningen och Unionen vill skicka med de två viktigaste punkterna.

Låt apotekstekniker fortsatt vara en del i receptkedjan och inför skyndsamt en reglering som ger apotekstekniker en skyddad titel.

Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på Unionen