Tyvärr måste vi konstatera att den svenska monarkin återigen har förrått ett folk som kuvas under en blodig diktatur, skriver Jonas Lundgren och Jessica Schedvin.

När det meddelades att Saudiarabiens diktator kung Abdullah dog kom hovet snabbt med beskedet att Sveriges statschef ämnade hedra honom genom att närvara vid begravningen. Detta är djupt upprörande.

Kung Abdullah har i över 10 år förtryckt och kuvat de 29 miljoner invånarna i Saudiarabien. Denna envåldshärskare har nu hedrats av den svenske statschefen.

Det uppkommer många frågor i sammanhanget. I vilken egenskap åkte kungen dit? Var det som vän till den förtryckande diktatorn som han kände att det var angeläget att närvara? Alltså privat? Eller var det så att svenska staten gav sina hedersbetygelsers till kung Abdullah genom statschefens närvaro?

Den person som nu är död men som legitimerats genom ett officiellt besök i Saudiarabien har lett en så kallad absolut monarki. Det innebär att mer eller mindre all makt utgår direkt från honom. Han har således varit en diktator. Kung Abdullah kan hållas direkt ansvarig för domen mot bloggaren och aktivisten Raif Badawi, som dömts för att ha smädat islam. Straffet blev 1000 piskrapp och 10 års fängelse.

Genom sin närvaro vid kung Abdullahs begravning legitimerade den svenska demokratin det saudiarabiska förtrycket. Vi minns alla hur vår statschef legitimerade det totalitära sultanatet Brunei genom att ge sultan Hassanal Bolikiah sina hedersbetygelser. Nu har vår statschef åter legitimerat en totalitär diktatur. Man kan undra varför det ska vara så svårt att lära av misstagen?

Tyvärr måste vi, med viss bitterhet, konstatera att den svenska monarkin åter igen har begått ett förräderi mot ett folk som kuvas under en blodig diktatur. Denna gång drabbar hovets ignoranta inställning de frihetskämpar och demokrater som jobbar mot den vidriga regimen i Saudiarabien.

Vi anser att kungen bör be det saudiska folket om ursäkt!

Jonas Lundgren, förbundsordförande Unga Republikaner
Jessica Schedvin, vice förbundsordförande Unga Republikaner