Rashid Musa

Det kanske är dags att se över den terrorlagstiftning som vi har idag. Hittills har den inte haft någon påverkan på vita terrorister, skriver Rashid Musa, ordförande Sveriges unga muslimer.

Den 4:e november 2017 gjorde polisen razzia mot en lägenhet i Göteborg. Personer som har varit aktiva i Svenska motståndsrörelsen och Soldiers of Odin kunde gripas. I tillslaget hittade polisen vapen, nazistiska symboler och 10 kg sprängmedel.

En av männen ska även ha propagerat för krig på sociala medier. Männen är inte misstänkta för terrorbrott utan för grovt vapenbrott och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Tillslaget i Göteborg kommer bara några månader efter att tre nazister ska ha dömts för att ha placerat ut bomber utanför Syndikalisternas lokal samt två flyktingboenden.

I ett av attentaten hade en städare fått livshotande skador. Samtliga nazister dömdes inte för terrorbrott utan för medverkan eller medhjälp till allmänfarlig ödeläggelse.

För ett par år sedan gjorde polisen flera tillslag mot olika adresser i Falkenberg. I en av lägenheterna hittade man ett halvt ton dynamit(!).

En av de dömda nazisterna hade skrivit på sociala medier att han ville skada asylboenden och enligt vittnen ville han bli större än Breivik.

Han hade dessutom kopplingar till den internationella terrororganisationen Blood & Honour. De två männen dömdes inte för terrorbrott utan enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Hela diskursen och det politiska samtalet förändras när förövarna är vita.

Det är uppenbart att vita radikaliserade män är immuna mot att bli kallade för terrorister eller bli dömda för terrorbrott. Inte nog med det utan hela diskursen och det politiska samtalet förändras när förövarna är vita.

  • För det första så lyser terrorexperterna med sin frånvaro när vita män begår terrorbrott. Delvis för att det går emot deras egna föreställningar om vem terroristen är.

Istället kliver psykologer fram och förklarar händelserna som enskilda incidenter. Förövarna beskrivs oftast som ensamvargar som har uppstått ur ett politiskt vakuum, trots att »ensamvargarna« inte är särskilt ensamma.

  • För det andra får vi inga livesändningar och intensiva nyhetsrapporteringar om dessa terrorattentat.

Det är få journalister som barrikaderar sig utanför förövarnas lägenheter för att försöka finna svar från grannar och anhöriga.

  • För det tredje kommer ingen att krävas på avståndstaganden.

Vi kommer inte att få se journalister fråga vita personer på gatan om vad de känner inför terrordåden och om de anser att det rimmar bra med svenska värderingar.

Vi gör skillnad på politiskt motiverade attentat beroende på vem förövaren är.

Det kommer heller inte uppstå en alarmerande debatt om hårdare straff och skärpt lagstiftning bland folkvalda politiker.

När politikerna ändå väljer att kommentera denna form av terrorism uppmanar de till lugn och att man inte bör spekulera när det pågår en förundersökning.

Tänk om journalister, proffstyckare och politiker hade samma inställning när Moder Mothanna Magid häktades i Boliden för ett brott som han aldrig begick.

Vi gör skillnad på politiskt motiverade attentat beroende på vem förövaren är.

Allt sedan 11 september 2001 har koloniala kunskapsproduktioner om »muslimen« intensifierats.

Det är tacksamt och väldigt enkelt att begränsa vissa politiska fenomen till en särskild grupp. På så sätt kan vitheten distansera sig från fenomenet.

Forskare och organisationer har skrivit i sina remissvar till regeringen att den nuvarande terrorlagstiftning kan vara diskriminerande mot svenska muslimer.

Det kanske är dags att se över terrorlagstiftningen som vi har idag för hittills har den inte haft en påverkan på vita terrorister.

Rashid Musa är ordförande Sveriges unga muslimer.