Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet

Den feministiska regeringen behöver vänsterns hjälp för att kunna göra verklig skillnad. Den hjälpen utsträcker vi gärna, förutsatt att de feministiska löftena också omvandlas till praktisk politik.

Vänsterpartiet har kvinnors livsvillkor i centrum för vår politik. Genom praktisk feministisk politik visar vi att vår politik gör skillnad i kvinnors liv.

Vi hade våra prioriteringar klara för oss när vi satte oss ned för att förhandla vårändringsbudget och vårproposition med regeringen. Vi ville få reformer som minskar inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män, och större resurser till välfärden. Båda dessa prioriteringar är centrala ur feministiskt perspektiv. Vi glada över att regeringen har gått oss till mötes.

Den 1 oktober höjs sjuk- och aktivitetsersättningen i sjukförsäkringen från 64 procent till 64,7 procent. Enligt regeringens beräkningar leder reformen till förbättringar för cirka 218 000 personer, varav 58 procent är kvinnor.

Den 1 september höjs underhållsstödet med 300 kronor per barn och månad. Det kommer framför allt ensamstående mammor till del. För många kan det innebära skillnaden mellan att välja mellan vinterjacka till barnen och att betala elräkningen eller att kunna göra båda.

Från 1 september höjs också bostadstillägget för pensionärer från 93 procent till 95 procent av boendekostnaden upp till ett tak på 5 000 kronor. Denna satsning beräknas kosta 400 miljoner kronor om året, och en överväldigande majoritet av de som drar nytta av den är kvinnor.

Den 1 januari nästa år införs glasögonbidrag för alla barn upp till 19 års ålder. Det är ett generellt bidrag som omfattar 140 000-150 000 barn, men de som framför allt gynnas av det är de allra fattigaste familjerna, varav många är ensamstående mammor med barn.

Nästa år blir även medicin för alla barn upp till 18 års ålder gratis. Ingen ska behöva vänta med att hämta ut receptet till sina barn för att pengarna är slut.

Detta är reformer med en tydlig fördelningsprofil. Det framför allt kvinnor som tjänar på den rödgröna budgeten. Vänsterpartiet har också drivit igenom större satsningar på äldreomsorgen och förlossningsvården, och ett stabilt statligt stöd till kvinnojourernas verksamhet. Detta är centrala feministiska reformer som också ger människor arbete. Enbart satsningen på äldreomsorgen kan ge upp till 5 000 nya undersköterskor. Vi vet att en utbyggd välfärd med god kvalitet har en avgörande betydelse för kvinnors livsvillkor.

När Sverigedemokraterna och de borgerliga partierna tillsammans fällde den rödgröna höstbudgeten försenade de dessa reformer. Vi är glada över att så mycket kan åtgärdas redan nu i denna så kallade ändringsbudget. Det är dock inte möjligt att ändra i inkomstskatten och den föreslagna avtrappningen av jobbskatteavdraget måste därför vänta. Det har satt käppar i hjulen för förändringsarbetet och tvingat fram svåra prioriteringar.

I ett längre perspektiv menar vi att statens inkomster bör öka för att klara välfärden, och omfördelningen i samhället bör stärkas.

Vi måste stärka de som halkat efter – framför allt kvinnor med låga inkomster – genom att omfördela från de som har mycket – framför allt män med höga inkomster.

Det behövs en feministisk ekonomisk politik. Statsministern deklarerade redan i regeringsförklaringen att vi nu har fått en feministisk regering. Det är bra, men för att kunna göra verklig skillnad kommer regeringen att behöva vänsterns hjälp.

Den hjälpen utsträcker vi gärna, förutsatt att de feministiska löftena också är menade att omvandlas till praktisk politik.

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet