De svenska väljarna efterfrågar alternativ i svensk politik. Socialdemokraterna måste våga gå till val på sin egen skattepolitik. Det skriver Malin Hanson, chefredaktör för Tvärdrag, i en debattreplik.

Trots att missnöjet med alliansregeringens politik ökar bland befolkningen försvarar Martin Rynoson och Payam Moula ett bevarande av det femte jobbskatteavdraget.  På Dagens Arena skriver de att Socialdemokraterna har öppet mål mot alliansen inom områden som jobb, skola och välfärd, men menar samtidigt att det vore inkonsekvent att avskaffa avdraget.

Jag menar att det skulle vara inkonsekvent av Socialdemokraterna att köpa Moderaternas skattepolitik. Med mindre än ett år kvar till valet vill väljarna se tydliga svar från Socialdemokraterna. Då går det inte an att rösta emot ett förslag i riksdagen med reservationen att man kommer gilla läget om det väl införs. Politiken är inte en följa John-lek. 15 miljarder kronor ytterligare i skattesänkningar är ingen struntsumma. Avdraget är både dyrt och ineffektivt. Det måste Socialdemokraterna både förstå själva och kunna signalera till väljarna.

Under valrörelsen 2002 framstod Moderaterna som ett hjärtlöst skattesänkarparti när man ville sänka skatten med 130 miljarder kronor. Göran Persson rasade mot Moderaternas Bo Lundgren i debatt efter debatt och Socialdemokraterna vann valet på sin egen politik. Nu visar SVT:s granskning att de sänkningar som genomförts under alliansens två mandatperioder, inräknat det femte jobbskatteavdraget, uppgår till nära 140 miljarder kronor. Pengar som hade kunnat investeras i det offentliga och då gjort Sverige till ett mer jämlikt land att leva i.

Som oppositionsparti måste Socialdemokraterna nu ställa frågan: Vad hade vi gjort annorlunda under de senaste sju åren om vi suttit vid makten?  Utifrån den analysen, medborgarnas behov och hela samhällets bästa bör man sedan forma 2014 års valmanifest.

Rynoson och Moula kritiserar i sin artikel förslaget om att vänta med att lämna besked i skattefrågan. Men frågan är om inte alternativet att vänta är det smartaste. Om Socialdemokraterna på ett trovärdigt sätt lyckas övertyga väljarna om att deras politik kan höja kvalitén i vården, minska antalet elever i grundskoleklasserna och sänka arbetslösheten… Ja, då kommer majoriteten av väljarna med största sannolikhet inte att sakna alliansregeringens skattesänkningar.

”Det är anmärkningsvärt efter partiets senaste två val hur säkra vänstersympatisörer verkar vara på att Sverige kommer få en S-ledd regering efter valet 2014”, skriver Rynoson och Moula. Som vänstersympatisör kan jag meddela att jag är inte säker alls. Men jag är fullständigt övertygad om att det finns många, också bland medelklassen, som personligen drabbats av kollapsen inom den sociala välfärden. De, liksom jag, längtar efter att vinna valet på en socialdemokratisk välfärdspolitik istället för en moderat skattesänkarpolitik. Den har nämligen inte blivit trevligare sedan 2002. Snarare tvärtom.

Malin Hanson, Chefredaktör Tvärdrag