Konjunkturinstitutet vill sänka lönerna. Skyller på skolans haveri.

Novembermörkret lägger sig en aning tyngre efter att man plöjt Konjunkturinstitutets nyligen publicerade lönebildningsrapport. Ja, det uppstår faktiskt ett totalt jävla mörker – för att sno några Skellefteå-kängpunkares bandnamn.

Sedan när blev Konjunkturinstitutets rapporter bittrare än black metal? Jo, just nu. Slutsatsen från institutet som ska ”främja en god samhällsekonomisk utveckling” är nämligen att utbildningen i det här landet nu har blivit så jävla dålig att arbetarna inte levererar längre. Och nu måste lägstalönerna sänkas som en vetenskaplig konsekvens.

Exakt så skrev inte Konjunkturinstitutet. I stället skrev de såhär:

”Skillnaderna i elevprestationer mellan olika elevgrupper ökar till följd av att de största försämringarna återfinns bland de svagast presterande eleverna. Arbetskraften kommer således i framtiden sannolikt att vara mer heterogen vilket kan medföra att höga lägstalöner kan komma att bli ett större problem.”

Alltså: först sabbade vi skolan, nu måste vi dra konsekvenserna och försämra för dem som har det sämst. Är det totalcyniskt eller bara allmänt ondskefullt?

Föga överraskande var skolriskkapitalisternas främsta banerförare Svenskt Näringsliv med på noterna: ”Konjunkturinstitutets lönebildningsrapport visar vad som måste göras”, utropade föreningen som länge arbetat för lägre löner för lågavlönade och högre vinster i skolan, kosta vad det kosta vill.

Ja, ”lönebildningen måste bli bättre på att ta hänsyn till utsatta grupper”, krävde tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation Almega. Vilket alltså på arbetsgivarspråk betyder att lönerna ska sänkas, inte höjas, för de som tjänar minst.

Det finns några överraskande slutsatser i Konjunkturinstitutets rapport. En är att man är ganska bra på att såga empirin bakom sänkta lägstalöners välsignelser. Faktiskt ägnas ett helt avsnitt åt frågan varför sänkta lägstalöner inte verkar ge större effekter än vad de gör. Ändå föreslår man det.

En annan slutsats är att lågavlönade får lön efter hur produktiva de är. För dem med höga löner är däremot ofta ”incitament”, arbetsgivarspråk för bonusar, en bättre lönemodell. Plötsligt är utbud och efterfrågan som bortblåsta.

Men okej Konjunkturinstitutet, är det ”främjande av en god samhällsekonomisk utveckling” att föreslå att en offentliganställd behåller sin heltidslön på 17 000, eller deltidslön på 8 000 kronor i månaden? Är det vetenskapligt att straffa de fattigaste för att skolan svikit? Att införa ett förslag med katastrofala fördelningspolitiska konsekvenser?

Man skulle kunna hävda att skolans svek och löneandelens minskning är en konsekvens av ett samhälle som lyssnar för mycket på Svenskt Näringsliv. Men det vore väl att komma ut som företagshatande vänsterextremist.

Låt mig då passande avsluta med ett citat från ovan nämnda Totalt jävla mörker:

”Kapitalet är på korståg, det går över lik. Världen rasar snabbare, slagen av panik.”