Stefan Löfven, du måste hjälpa vården i Stockholm. För Filippa Reinfeldt lyssnar inte på oss som jobbar i den. Trots att vi många gånger försökt vittna om vår oro.

Kära Stefan.

Jag skriver till dig, eftersom det fortfarande är oklart vem som skulle åsyftas, om jag vände mig till regeringen eller till socialministern.

Jag jobbar som sjuksköterska i Stockholm. Därmed är varken du eller dina partikamrater mina egentliga chefer. Det verkar som om Filippa Reinfeldt ska fortsätta styra över min och mina kollegors arbetsplats.

Det känns så där.

Vi har försökt prata med henne under den förra mandatperioden. Försökt berätta att vi är oroliga för vården. Att vi känner att vi inte räcker till. Att vi upplever att vårt arbete värderas för lågt. Att vi är rädda att patienterna ska hamna i kläm.

Hon svarar inte. I stället lägger hon ut bilder på middagar och snittblommor på sin instagram. I stället hör vi hur hon intervjuas i radion och säger att det är vårt eget fel, för att vi i vården jobbar för mycket deltid och det leder till personalbrist. En annan gång föreslår hon att lösningen är mer träning på arbetstid för vårdpersonal, som om yoga skulle lösa underbemanningen.

Jag borde kanske vända mig till Filippa Reinfeldt igen, men som du förstår börjar jag ge upp.

Så jag skriver till dig. För jag har en tanke om att en statsminister ändå borde ha mandat att påverka vården och villkoren för oss anställda.

Du vet säkert en hel del om hur det är ställt.

Jag tänker att du läst om hur ohälsan bland vårdens kvinnor ökar. Jag vet att du vet att skiftarbete utan tid för återhämtning leder till ökad risk för cancer och andra livsfarliga sjukdomar. Jag antar att du hört om hur vårdpersonalens övertidstimmar blir fler och antalet vårdplatser minskat på grund av personalbrist. Du har så klart kännedom om hur över 1 300 sjuksköterskor varje år ger upp och söker norsk legitimation.

Det finns inga enkla lösningar. Välfärden och vårdens problem är stora och kan ibland te sig komplexa.

Men jag tänker att det finns några saker att som du skulle kunna rätta till. Du som nu lovat att regeringen ska driva en feministisk politik.

Du skulle verkligen behöva se över hur pensionssystemet fungerar. För som det är nu blir mina äldre kollegor fattigpensionärer. Efter ett helt liv på vårdgolvet, med en kropp som ofta slitits ordentligt, är det ovärdigt att inte ha råd att leva på sin pension.

Du skulle behöva hjälpa landstingen med att säkra att det finns tillräckligt med personal med rätt kompetens. Det handlar om löner såklart. För många känns det svårmotiverat med tre eller ännu fler år med CSN, för att sedan få en lön som knappt betalar igen lånen.

Men också om att det finns för få utbildningsplatser, framförallt när det gäller specialiserade sjuksköterskor. Där behöver ni nog snarast sätta in en dubbelstöt, för att vi inte ska stå i ett totalt kaos längre fram.

Det är nog också dags att ge upp idén om att vinster i välfärden på något sätt skulle vara feministiskt. Det verkar dumt att låta skattepengar gå till vinstutdelning åt de som äger vårdföretagen.

Pengarna hade ju ha kunnat gå till löneökningar eller till att anställa fler. Men det verkar extra dumt, när en ser hur de som får vinstutdelning i huvudsak är män, medan de som får sämre arbetsvillkor på golvet är kvinnor.

Jag har förhoppningar på dig, Stefan. Om att du ska lyssna på oss, i stället för att lägga upp bilder på instagram och lägga skulden på vårdens kvinnor.

Torun Carrfors, sjuksköterska och skribent