Tommy Svensson

Trött på Trump? Titta norrut. I Kanada regerar en politiker som är motsatsen till den amerikanske populisten. Premiärminister Justin Trudeau är liberalen som vågar föra vänsterpolitik.

I det kanadensiska valet i höstas var Justin Trudeau länge i underläge. Det fanns en skepsis mot den unge, snygge partiledaren. Var han bara ett »pretty face« eller ett känt efternamn? (Pappa Pierre Trudeau var också premiärminister.)

Att väljarna var trötta på den konservativa regeringen under Stephen Harper visade alla mätningar. Men i valrörelsens inledning var det socialdemokraterna NDP som såg ut att vinna. Partiledaren Tom Mulcair kunde bli Nordamerikas förste socialdemokratiske regeringschef.

Till skillnad mot USA har Kanada sedan länge haft ett etablerat socialdemokratiskt parti av europeiskt snitt, men det har bara enstaka gånger nått över tjugo procent. Nu fanns chansen till ett genombrott på nationell nivå.

Men Justin Trudeau boxade sig bokstavligen in i kampen. På valnatten stod det klart att hans länge uträknade liberala parti fått egen majoritet i parlamentet.

Ett halvår senare råder rena Justin-febern i Kanada. Trudeaus parti snuddar vid femtio procent i opinionsmätningarna. Socialdemokraterna har rasat ner till drygt tio.

Att väljarna när det väl gällde strömmade över till det liberala partiet hade flera orsaker. NDP hade aldrig regerat. I sin iver att framstå som ansvarsfullt intog socialdemokraterna en försiktig linje i den ekonomiska politiken.

Justin Trudeau talade däremot öppet mot den konservativa regeringens åtstramningspolitik och var beredd att låna för att satsa på välfärd och investeringar. Det gjorde det lätt för väljare med hjärtat till vänster att rösta liberalt.

Den nya premiärministern har hållit vad han lovat. Han har lanserat ett omfattande stimulanspaket och genomför en bred reformagenda för att göra Kanada till ett »öppet, progressivt och pluralistiskt samhälle«. Han bryter radikalt med den gamla politiken när det gäller jämställdhet, utrikespolitik och förhållandet till ursprungsbefolkningen.

 

Trudeau beslöt att ta emot 25 000 flyktingar från Syrien och han hälsade personligen de första av dem välkomna. Kanada ska satsa på »soft power« med en aktiv fredspolitik.

 

Han chockade många genom att ha lika många kvinnor som män i sin regering. När han fick frågan varför, svarade han kort: »Därför att det är 2015«. Han kallar sig feminist. Och står fast vid det trots twitter-stormar. Han skrev i landets största tidning att »jämställdhet är en möjlighet, inte ett hot«. Regeringen vill även ändra texten i nationalsången ”O Canada” för att inkludera de kanadensiska kvinnorna.

 

I tider när många känner politik depression framstår Kanada och Justin Trudeau som ett ljus i mörkret. Särskilt för amerikaner som bävar inför att få Donald Trump som president. De kastar nu blicken mot norr. Och webbsajten Cape Breton if Donald Trump wins välkomnar dem.

 

Justin Trudeau kommenterade saken med ett leende »om människor vill flytta till en plats som passar deras livsstil bättre så är Kanada alltid en möjlighet«.