Tiggeriförbud – är det bara ett populistiskt utspel för att nån fokusgrupp sagt att vi behöver kliva fram i »hårda frågor«? Det är en dödsdömd väg, skriver Adrian Ericson, aktiv i S och SSU i Jönköping.

Socialdemokratins hållning i frågan om de fattiga EU-medborgare som tvingas tigga för sin överlevnad på våra gator har hela tiden varit tydlig.

Utifrån ett klassperspektiv har vi klarsynt sett roten till problemet – diskriminering och ekonomisk utsatthet. Detta i tydlig kontrast till högerns populistiska svingar om tiggeriförbud. Det finns en flora av tydliga ställningstaganden.

»Carl-Axel Roslund (M) får priset som Malmös mest verklighetsfrånvända eftersom han förra året motionerade i Riksdagen om att tiggeri ska förbjudas« – ett citat från Ardalan Shekarabi under sin tid som SSU:s förbundsordförande.

socialdemokraterna.se står följande:

»Ibland höjs röster för att lagstifta mot tiggeri. Vi tror inte att det är en lösning att använda straffrätt mot människor i nöd som ber andra om hjälp.«

Förra året då Moderaterna lyfte förslag om ett tiggeriförbud, replikerade barn- äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) i en artikel med rubriken Moderaterna fiskar i grumliga vatten.

Häpnadsväckande nog har regeringen anförd av Ardalan Shekarabi, nu i rollen som civilminister, kastat ut fiskenäten i samma vatten med beskedet om att regeringen överväger åtgärden tiggeriförbud. Ett förbud mot fattigdom, som ett tiggeriförbud i praktiken innebär, står i konflikt med allt arbetarrörelsen står för.

Men det väcker också fler frågor. Med vilket mandat luftar Ardalan Shekarabi frågan? Från regeringen? Från den socialdemokratiska rörelsen?

Hursomhelst är tiggeriförbud en återvändsgränd. Värderingsmässigt vore det att göra avkall på grundläggande socialdemokratiska principer. Statsministern var snabbt ute och dementerade – tiggeriförbud är inte i dagsläget ett förslag från regeringen. Men vad är det då? Är det bara en taktik att ta ordet i mun, för att nån fokusgrupp sagt att vi behöver kliva fram i »hårda frågor«. Det är en dödsdömd väg. Vi som socialdemokratiskt parti kommer alltid finna styrka i omtanken om våra medmänniskor och förmågan att genomföra sociala reformer, för att lyfta dem som har svårast förutsättningar.

När vi står starka i den uppgiften vinner vi också val. Utspel mot fattiga EU-medborgare leder oss inte dit. Ta av silkesvantarna i EU-arbetet och rikta udden mot mot länderna som är roten till problemet, tvinga Rumänien och Bulgarien till ansvar. Ta striden mot diskrimineringen och fattigdomen, inte de utsatta människor som vår rörelse bygger sitt existensberättigande på att försvara.

Adrian Ericson, aktiv i S och SSU i Jönköping