Den viktigaste politiska åtgärden i dag är att få arbetslöshetsförsäkringen att bättre uppfylla sina syften. Det skriver Mats Essemyr, utredare på TCO. 

Arbetslöshetsförsäkringen ska under en tid ge en hygglig inkomsttrygghet för den som blir arbetslös. Man ska inte behöva bli fattig. Vidare ska den medverka till att arbetsmarknaden fungerar bättre genom att omställning och produktivitetsutveckling underlättas. Slutligen ska arbetslöshetsförsäkringen bidra till att jämna ut konjunktursvängningarna genom att fungera som en automatisk stabilisator.

Dessa syften uppfylls i dag mycket bristfälligt. Den högsta ersättningen, takbeloppet, är så lågt att bara de som hade en mycket låg inkomst före arbetslösheten hjälpligt kan upprätthålla sin levnadsnivå. Skulle till exempel en ingenjör som är medlem i Unionen bli arbetslös får hen räkna med att leva på halva sin tidigare lön.

Till det kommer flera hundratusen arbetslösa som inte får någon ersättning alls eftersom det så kallade arbetsvillkoret är för strängt satt. Dagens arbetslöshetsförsäkring ger inte tillräcklig inkomsttrygghet.

Att de arbetslösa är satta på svältkur får negativa effekter på arbetsmarknaden. För det första får otryggheten till följd att människor blir mindre benägna att lämna dåliga jobb och ställa om. Rörligheten minskar. För det andra så blir man mindre angelägen att finnas tillgänglig för arbetsmarknaden om ingen ersättning utgår när man blir arbetslös. Låg a-kassa minskar alltså arbetskraftsdeltagandet. För det tredje så försämras produktivitetsutvecklingen eftersom låg ersättning gör att den arbetslösa tar första bästa jobb i stället för att vänta in ett jobb som man har kompetens och utbildning för.

Om ersättningen i arbetslöshetsförsäkringen är låg får försäkringens roll som automatisk stabilisator svag effekt. Det direkta efterfrågetillskottet till ekonomin blir mindre. Till det kommer ett försiktighetssparande hos alla grupper, även de som har jobb. Försiktighetssparandet minskar i sin tur konsumtionen och efterfrågan än mer. Arbetslöshetsförsäkringens bidrag till att dämpa lågkonjunkturer blir svagt totalt sett.

Från TCO:s sida har vi föreslagit följande åtgärder för att reparera arbetslöshetsförsäkringen.

  • Höj takbeloppet till 27 000 kronor i månaden. Det skulle ge cirka hälften av de arbetslösa 80 procent av tidigare lön i ersättning. Vi tänker oss att takbeloppet kan trappas av till 24 000 kronor efter halva ersättningsperioden
  • Alla som har trätt in på arbetsmarknaden ska vara försäkrade i den allmänna grundförsäkringen. Då gäller samma princip i arbetslöshetsförsäkringen som i sjukförsäkringen. Det skulle innebära att många, framför allt ungdomar, kan undvika att hamna i kommunernas stigmatiserande försörjningsstöd
  • Stärk incitamenten för högre utbildning genom ett reviderat studerandevillkor. Den som tagit examen från eftergymnasial utbildning ska ha rätt till grundersättning i tre månader efter examen
  • Vårt förslag syftar till att göra a-kassan funktionell för en modern arbetsmarknad och bättre för alla grupper, inte bara våra egna medlemmar. I det politiska sammanhanget finns i dag den sittande parlamentariska socialförsäkringsutredningen som en plattform för en historisk blocköverskridande uppgörelse. Ta till vara den möjligheten. Att göra a-kassan till en valfråga tjänar ingen.
  • TCO har även föreslagit regeringen att avskaffa de differentierade a-kasseavgifterna, något som regeringen nu har aviserat.

Mats Essemyr, utredare på TCO