Olga Persson

I väntan på att ansvariga politiker ska prioritera att förebygga våldet i hemmet har vi har alla ett ansvar att markera när vi förstår att någon är utsatt för våld. Det skriver Olga Persson, förbundsordförande för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR).

För den som är utsatt för våld och övergrepp av sin partner är semestern ofta en svår tid. Livlinor och vardagsrutiner som jobb och fritidsaktiviteter upphör, våldet gör det inte.

De flesta av SKR:s 70 kvinnojourer lyckas organisera sig för att hålla öppet som vanligt. Men även du kan och har ett ansvar att göra skillnad. Det blir extra viktigt när semestern gör den våldsutsatta mer isolerad än vanligt.

Hemmets fyra väggar byts ut mot segelbåtens, husvagnens eller sommarstugans, och våldet kan utövas än mer ostört – långt bort från misstänksamma vänner och familj. Även den som är kvar i stan blir mer isolerad när grannarna packar väskorna och stödinstanser och mottagningar begränsar sina öppettider.

De flesta av oss kan bli bättre på att agera när vi förstår att någon i vår närhet utsätter sin partner för våld. Särskilt om det finns barn med i bilden.

Ett ord från dig som är granne eller vän kan betyda mycket. Att du ställer dig på hennes sida och vågar ingripa kan vara första steget till förändring. Ser eller hör du någon utsätta en annan person för våld är du vittne till ett brott. Anteckna det du hör och ser och ring 112.

Många kvinnor som har levt med hot och våld berättar för kvinnojourerna om hur just den där personen som faktiskt vågade säga något fick dem att börja se att det som de varit utsatta för var fel och att det inte var deras fel. Även om det gått flera år så minns kvinnorna känslan av att vara mindre ensamma.

Vi vill också uppmuntra dig att prata direkt med den som utövar hoten och våldet. Tystnaden är förövarens bästa skydd.

I ett större perspektiv kan du vara med och förebygga mäns våld genom att dagligen ifrågasätta den förväntan om aggressivitet och överordning som pojkar och män växer upp med, förhåller sig till och alltför ofta lever upp till. Vi är alla bärare av dessa normer, som också kan prägla samkönade relationer. Här behövs en större medvetenhet bland beslutsfattare. Den som på allvar vill motverka mäns våld måste se kopplingen till normer för maskulinitet och behovet av att arbete förebyggande och behandlande med män.

Kvinnojourerna erbjuder en möjlighet att snabbt fly hemmet och några månaders frist från våldet. På så sätt räddas liv. Men utanför jouren finns verkligheten och partnern kvar, och därmed är risken stor att han fortsätter att utsätta kvinnan och också kommande partners för våld. Därför behövs satsningar på att hitta effektiva metoder mot de som utövar våldet, men lika viktigt och helt osynligt i dagens politiska agenda, är förebyggande verksamhet som bryter kopplingen mellan synen på manlighet och våldsutövande.

Forskning visar att våldsförebyggande arbete med unga män får bäst effekt om det har en genusförändrande insats. Här hittar vi en viktig del av lösningen på det stora samhällsproblemet mäns våld. I väntan på att ansvariga politiker ska prioritera att förebygga våldet har vi har alla ett ansvar att inte bekräfta och upprätthålla destruktiva normer för maskulinitet.

Ha en underbar sommar och midsommarhelg, men låt inte medmänskligheten och feminismen ta semester.

Olga Persson, förbundssekreterare Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR)