Enhetstaxa och fria resor för barn upp till 12 år kan göra sommaren fylld av aktiviteter för alla Stockholms barn, skriver fyra representanter för Stockholmsvänstern.

Sommarvärmen är här, snart slutar skolorna och ett långt sommarlov står för dörren för många barn och ungdomar.

En del har resor till sol och värme framför sig, besök på tivoli och djurparker. Andra kommer att stanna i Stockholm och tillbringa sommarlovet på hemmaplan utan att ha någon resa inplanerad eller aktivitet att gå till under tio lediga veckor.

Oavsett en familjs ekonomi vill Vänsterpartiet att barn och ungdomar ska ha ett sommarlov fyllt med upplevelser och utveckling. Ingen ska behöva komma tillbaka till skolan till hösten utan att ha sommarminnen att dela med sig av till sina klasskamrater. Ingen förälder ska ha ångest över en ekonomi som omöjliggör barnens sommarminnen. Här har landsting och kommun stora möjligheter att fylla barn och ungdomars somrar med upplevelser och aktiviteter.

Stockholms stad har nu tagit flera beslut för att göra kulturlivet tillgängligt för flera. Bland annat har vi i Vänsterpartiet tillsammans med den rödgrönrosa majoriteten infört fri inträdesavgift på stadens museer och sänkt inträde på Liljevalchs konsthall till 10 kronor, lagliga graffitiväggar inrättas och Klarabiografen har återtagits i egen regi för att visa kvalitetsfilmer för bland annat barn och unga, med lägre entréavgifter.

I år arrangeras också ”We are Stockholm” – en stor kulturfestival för ungdomar mellan 13 och 19 år i början av augusti. Kulturfestivalen ligger precis innan terminsstart och har 175 000 besökare. Det har blivit en samlingsplats för unga över länet för att mötas precis innan skolstart och dela kulturupplevelser med varandra. Vi vet dock att festivalen skulle nå fler om fler hade råd att ta sig till den.

Många ungdomar får avstå på grund av avståndet i kombination med familjens dåliga ekonomi. Så ska det inte vara. ”We are Stockholm” ska vara en mötesplats för alla ungdomar från länets alla hörn, och en sommarkulturupplevelse att minnas.

Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting har länge lyft olika kultursatsningar och frågan om olika former av prissänkningar för barn och unga inom kollektivtrafiken för att de ska få möjlighet att röra sig över länet. Förslag som enhetstaxa och fria resor för barn upp till 12 år alla veckans dagar skulle kunna innebära en sommar av aktiviteter, tyvärr har förslagen inte fått gehör av alliansen.

Vi vill nu också lyfta frågan om gratis resa till och från ”We are Stockholm” så att alla ungdomar får möjlighet att dela kulturupplevelsen med sina kamrater och nya bekantskaper inför skolstart.

Snart är det semester även för oss politiker, men innan dess hoppas vi att landstingspolitikerna minns de barn och ungdomar som blickar ut över en tio veckors lång ledighet där inget besök hägrar på nöjesfält eller i skärgården. Låt de sista politiska besluten innan semestern möjliggöra ett sommarlov fyllt med glada minnen och upplevelser för barn och unga i Stockholms stad och län.

Ann Mari Engel (V), ledamot Kulturnämnden, Stockholms stad
Juliana Gristelli, (V), ersättare i Kulturnämnden, Stockholms stad
Gunilla Roxby Cromvall (V), ledamot i trafiknämnden, Stockholms läns landsting
Kerstin Burman (V), ersättare i Kulturnämnden, Stockholms läns landsting