Stockholm har legat hopplöst efter i att ta tillvara på den ideella sektorn för att bryta segregationen. Nu tecknar staden ett partnerskapsavtal med IM för att skapa fler möten mellan människor med olika bakgrund.

Stockholm har under det gångna decenniet blivit en mer segregerad stad. Forskningen visar att det är allt vanligare att vi bara träffar personer med samma bakgrund och ekonomisk status som oss själva i våra bostadsområden, på våra arbetsplatser och genom våra fritidsaktiviteter. Det är en extremt allvarlig utveckling.

Segregationen skapar ett demokratiskt underskott och ökar risken för främlingsfientlighet. Genom ett nytt partnerskapsavtal ska Stockholm stad och föreningen IM, Individuell Människohjälp, skapa fler möten mellan människor med olika bakgrund.

Partnerskapet gäller stadens ”Stockholmsfadder” och IM:s ”Vardagssvenska”. Både Stockholmsfadder och Vardagssvenska bygger på ett ideellt engagemang och ömsesidigt utbyte, där nyanlända och etablerade stockholmare paras ihop och träffas under avslappnade former.

Sedan starten av de respektive verksamheterna har de erbjudit ovärderliga mötesplatser för flera hundra personer som kanske aldrig hade träffats annars. Intresset bland stockholmarna har varit mycket stort, och många står i kö för att få delta.

För att möta det stora intresset sluter Stockholm stad och IM ett så kallat Idéburet Offentligt Partnerskapsavtal (IOP) kring en ny och större verksamhet. I en tid där främlingsfientligheten växer både i Europa och Sverige är det hoppfullt att se stockholmarnas stora engagemang och vilja att lära känna varandra. Det är tydligt att stockholmarna vill ha en sammanhållen stad.

Erfarenheterna från IM:s vardagssvenska visar att de nyanlända deltagarna upplevt att deras svenska förbättras och att de fått bättre självförtroende. De mer etablerade deltagarna uppger att de fått se nya delar av staden och lärt sig nya saker. Allt detta är faktorer som bidrar till att en person får mer egenmakt.

De goda resultaten har gjort att IM letat finansiering för att driva verksamheten vidare, samtidigt som Stockholms stad nu ser värdet av att samarbeta med en idéburen organisation om verksamhet som grundar sig på frivilligt engagemang.

Partnerskapsavtalet är det första av sitt slag i staden. Medan andra kommuner, så som Sigtuna och Göteborg, varit mycket bättre på att ta tillvara på den ideella sektorns kraft har Stockholm länge legat hopplöst efter. Ett IOP-avtal med IM blir startskottet för en ny inställning till externa aktörer.

Snarare än att upphandla allt till lägsta pris, oavsett konsekvenser för kvalitet, arbetsvillkor och miljöpåverkan, kommer staden under den nya rödgrönrosa majoriteten att ställa sociala krav på upphandlade aktörer, och arbeta med partnerskap likt detta för att öka mervärdet för medborgarna.

Genom IOP-avtalet mellan staden och IM kommer vi att skapa fler mötesplatser, ha fler aktiviter och matcha fler personer och familjer med varandra. Partnerskapet ger oss möjlighet att ta tillvara på kommunens och den ideella föreningens styrkor. Det ger oss möjlighet att tillsammans göra det vi var för sig är bäst på. Vi kombinerar kommunens storlek och långsiktighet med kunskapen och engagemanget hos IM. Tillsammans tar vi steg för att bryta segregationen i Stockholms stad.

Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd Stockholms stad
Ann Svensén, generalsekreterare IM
Josefin Daleskog, enhetschef Stockholm IM