Många privatpersoner både vill och kan ge tak över huvudet åt asylsökande. Migrationsverket borde dra nytta av det engagemanget.

Förra veckan tog Sverige emot nästan 9 000 asylsökande. Alla har fått tak över huvudet. Men taken är på väg att ta slut.

Migrationsverket kommer snart behöva använda kommunernas evakueringsplatser, och inhysa asylsökande i sporthallar och gymnastiksalar som är tänkta att användas vid skogsbränder eller översvämningar. Verket har börjat köpa in vinterbonade tält.

I det här läget är det orimligt att människor som har fått uppehållstillstånd tvingas bo kvar på Migrationsverkets förläggningar för att det inte finns någon kommun som vill ta emot dem. I dag handlar det om 10 000 personer.

Ytterligare 6 000 av dem som befinner sig på Migrationsverkets boenden är personer som har fått ett avvisningsbeslut. Polisen borde koncentrera sina resurser på att få dem att – frivilligt eller med tvång – lämna Sverige i stället för att jaga transitflyktingar på Malmö Central eller papperslösa på restauranger runt Möllan.

Sverige har tvingats använda tält till asylsökande en gång tidigare: Under sommaren 1992. En av dem som bodde i tält den sommaren var femåriga Aida Hadzialic och hennes familj.

Sverige har i dag bättre förutsättningar att klara av att bygga ut flyktingmottagandet än vi hade 1992. Inte minst är det lättare att mobilisera det enorma folkliga engagemang som finns.

Innan Migrationsverket börjar slå upp tält borde myndigheten starta ett eget Airbnb. Många privatpersoner både vill och kan ge tak över huvudet åt asylsökande. Det som behövs är ett standardiserat hyreskontrakt, och en sida där folk får en möjlighet att fylla i vad de kan erbjuda: uthyrningsdelen av villan, Attefallshuset som står i trädgården, övernattningslägenheten.

Sverige är mitt uppe i en av de största humanitära insatserna i Sveriges historia. I det läget borde Moderatledaren ta ansvar, till exempel för att M-styrda kommuner ska ta emot flyktingar. I stället ägnar sig Anna Kinberg Batra (och borgerliga ledarsidor) åt tveksam signalpolitik.

Moderaternas förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, försämrade möjligheter till familjeåterförening och gränskontroller skulle ha marginell effekt på antalet asylsökande.

Upplysningsvis går det att söka asyl även vid en gränskontroll. Gränskontroller på Öresundsbron skulle bara flytta köerna från Migrationsverkets kontor och skapa kaos på bron. Tillfälliga uppehållstillstånd skulle öka handläggningstiderna och kostnaderna för asylprövningen, eftersom de flesta ansökningar skulle behöva prövas två gånger.

Men det värsta är att förslagen skulle vara rent kontraproduktiva när Sverige går in i nästa, om möjligt ännu mer utmanande fas ­­– integrationen av över hundra tusen människor om året under flera år i rad.

Anna Kinberg Batra tycker att människor ska ta sina första steg in i det svenska samhället med tillstånd som snart går ut och sjuka av oro över familjemedlemmar som inte är i säkerhet.

Sverige kan bättre än så. Utan Moderaterna.